Een jongetje blaast op zijn vuvuzela tijdens het WK in Zuid-Afrika
NOS Nieuws

Meer jongens in Zuid-Afrika door WK 2010

Door het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 zijn er in dat land meer jongens geboren. Negen maanden na het toernooi kwamen er naar verhouding meer jongetjes op aarde dan op elk ander moment in de periode tussen 2003 en 2014, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Early Human Development.

Volgens de onderzoekers waren Zuid-Afrikanen tijdens het toernooi meer ontspannen, waardoor ze vaker seks hadden. "Het WK verminderde stress, mensen waren gelukkiger en voelden zich beter", zegt doctor Masukume van de universiteit in Witwatersrand tegen de BBC.

Meer seks

De wetenschapper zegt dat de kans op jongens toeneemt als stelletjes meer seks hebben. Waarom dat gebeurt is onduidelijk. Een van de theorieën is dat mannen tijdelijk meer zaadcellen met mannelijke Y-chromosomen produceren wanneer ze meer seks hebben.

Er zijn ook wetenschappers die denken dat het vrouwelijk lichaam de vrouwelijke en mannelijke spermacellen kan "sorteren", waardoor het lichaam kan bepalen dat meer zaadcellen met Y-chromosomen de eicel bereiken. Hoe meer seks vrouwen hebben, hoe beter die "sorteerfunctie" werkt, is de theorie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl