NOS Nieuws

'Tot nu toe geen IS-asielzoekers geregistreerd'

Tot nu toe zijn er geen asielzoekers in Nederland geregistreerd die verdacht worden van betrokkenheid bij IS. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie in reactie op een bericht in De Telegraaf. Daarin staat dat IS-strijders en andere Syriërs die van oorlogsmisdaden worden verdacht vrij in Nederland kunnen rondzwerven, omdat de overheid hen niet kan uitzetten. Hun thuisland wordt te gevaarlijk geacht.

Vluchtelingen die worden verdacht van oorlogsmisdaden, kunnen in Nederland geen asiel krijgen. Veiligheid en Justitie benadrukt dat deze mensen wel moeten vertrekken, maar het departement erkent dat het lastig kan zijn om hen uit te zetten.

Vertrekplicht

Ze hebben wel een vertrekplicht, maar mogen volgens een Europees verdrag niet naar gevaarlijke landen worden teruggestuurd. Soms worden ze naar een ander land in de regio gestuurd waar ze eerder verbleven. Een deel van deze afgewezen asielzoekers is nog in Nederland.

Volgens Justitie hebben vorig jaar 50 asielzoekers geen verblijfsvergunning gekregen, omdat ze worden verdacht van oorlogsmisdaden. Onder hen waren tien Syriërs.

Precieze cijfers over dit jaar ontbreken nog en ook lopende onderzoeken zijn niet meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl