Op de luchthaven bij het Egyptische Sharm-el-Sheikh zijn veel toeristen gestrand
NOS Nieuws

Luchtbrug moet tienduizenden Russen uit Egypte terughalen

Rusland stuurt vandaag 46 lege vliegtuigen naar Egypte om gestrande toeristen op te halen, op zondag gevolgd door nog eens 47 toestellen, heeft het staatsbureau van toerisme in Moskou bekendgemaakt.

Nog zo'n 79.000 Russische toeristen brengen op dit moment hun vakantie door in Egypte, en dan voornamelijk in de badplaatsen Sharm-el-Sheikh en Hurghada. Tot dusver ging Rusland uit van 45.000 tot 70.000 gestrande landgenoten.

Moskou besloot gisteren uit voorzorg alle reizen naar Egypte te schrappen, vanwege de crash met de Russische Airbus in de Sinaï-woestijn, precies een week geleden. Daarbij kwamen alle 224 inzittenden om.

Er zijn sterke vermoedens dat het vliegtuig een bom aan boord had. De Russische veiligheidsdienst FSB wil dat eerst wordt uitgezocht waardoor het vliegtuig is neergestort. Westerse reisorganisaties haalden al eerder een streep door de reizen naar Egypte.

Koffers apart

Gisteren vertrokken de eerste lege vliegtuigen van Aeroflot vanuit Moskou naar Egypte. Inmiddels zijn 1200 Russen gerepatrieerd. De koffers van de Russische toeristen worden om veiligheidsredenen later in vrachttoestellen teruggehaald.

Sharm-el-Sheikh en Hurghada zijn razend populaire vakantiebestemmingen onder de Russen. Volgens correspondent David Jan Godfroid is Egypte een goedkoop alternatief voor Europa. Voor de jaarwisseling hadden al 250.000 Russen een reisje geboekt naar de Egyptische kust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl