NOS Nieuws

Flipperen is weer populair en flipperkasten zijn exportproduct

  • Karin Alberts

    Verslaggever

  • Karin Alberts

    Verslaggever

De oren van de bezoekers van het Nederlands kampioenschap flipperen krijgen het zwaar te verduren. In Drunen wordt dit weekend op 170 flipperkasten gespeeld in de strijd wie de beste flipperaar van Nederland is. En dat betekent: 170 muziekjes, het gekets van ballen tegen de poortjes, piepjes, aanmoedigingen en wellicht af en toe een krachtterm om de bal de juiste kant op te helpen.

Flipperen is bezig aan een come back, zegt Winfred de Ruijter, een van de organisatoren. "Er komen steeds meer fabrikanten van kasten en de Nederlandse flippervereniging telt 1200 leden." Zelf heeft hij thuis negen flipperkasten staan. "In een huisje in de tuin, niet in de woonkamer. Dat was de afspraak met mijn vrouw."

Flipperen is volgens De Ruijter vooral een hobby die mannen aanspreekt. "90 procent van de deelnemers is man."

Export naar Amerika

Ook in Drunen zijn de twee eigenaren van Dutch Pinball, het eerste Nederlandse bedrijf dat een flipperkast ontwikkelde en die op grote schaal gaat produceren. Over een week of vier hopen Barry Driessen en Jaap Nauta de eerste kasten naar de Verenigde Staten te verschepen.

Hun flipperkast heet The Big Lebowski, naar de filmhit van Joel en Ethan Coen uit 1998. Hoofdpersoon The Dude brengt zijn leven al bowlend, blowend en drinkend met vrienden door. Het hart van de flipperkast is een bowlingbaan op schaal. Nauta: "Al flipperend kom je tot de beloning, je mag twee ballen bowlen en speelt tegen een van de karakters uit de film."

Er zijn al enkele honderden bestellingen uit de VS. De meeste komen van particulieren, al hopen Nauta en Driessen dat ook de vele bowlingbanen in de VS interesse krijgen. De kast kost 9000 dollar. In Nederland hebben zich ook al klanten gemeld. "Precieze getallen wil ik niet noemen, maar het zijn er meer dan tien."

Op het NK flipperen staan vijf Big Lebowski’s. Het belangrijkste doel is ze te testen. "Dit zijn engeneering samples", zegt Nauta. "De komende 48 uur zullen ze continu bespeeld worden en dat levert een schat aan data op. En daarmee kunnen wij weer kijken of ze helemaal geschikt zijn om op te sturen. Want je wilt natuurlijk niet dat de eerste honderd kasten aan de overkant van de oceaan staan en dat dan blijkt dat er een onderdeeltje vervangen moet worden. Dat kost veel te veel geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl