De Egyptische premier Sherif Ismail met een van de zwarte dozen
NOS Nieuws

'Zwarte doos geeft geen oorzaak voor neerstorten Russisch toestel'

Onderzoek van een van de zwarte dozen van het in de Sinaï neergestorte passagiersvliegtuig heeft geen informatie opgeleverd over de oorzaak van de ramp. Volgens de onafhankelijke Russische krant Kommersant stopte de registratie van technische vluchtgegevens abrupt toen het staartstuk afbrak.

Daarvoor was er niets bijzonders aan de hand. De opnamen laten zien dat alle systemen van de A321 normaal functioneerden. Vrijwel direct na de start schakelden de piloten over op de automatische piloot en klom het toestel naar de vereiste vlieghoogte totdat het plotseling neerstortte. Op Amerikaanse satellietbeelden zou op die plaats een lichtflits te zien zijn geweest. De zwarte doos laat zien dat de registratie van gegevens plotseling stopte.

Cockpitvoicerecorder

De andere zwarte doos met opnamen van gesprekken die in de cockpit en met de luchtverkeersleiding zijn gevoerd, is zwaar beschadigd. Zelfs als de opnamen te achterhalen zijn is het de vraag of die veel informatie opleveren, schrijft Kommersant. De ramp voltrok zich waarschijnlijk zo snel dat de piloten nauwelijks de tijd hebben gehad om te reageren, schrijft de krant.

Het Russische persbureau Interfax zei dinsdag dat het een transcriptie van de gesprekken in de cockpitvoicerecorder had ingezien. Daaruit zou blijken dat de piloten voor het ongeluk gewoon met elkaar in gesprek waren. Een anonieme bron van Interfax zei dat er vlak voor het toestel van de radar verdween "ongebruikelijke geluiden" te horen waren.

Wat is er de afgelopen dagen allemaal gezegd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl