NOS Nieuws

Huurhuizen geliefd doelwit voor inbrekers

In huurhuizen wordt vaker ingebroken dan in koopwoningen. Veel huurhuizen hebben verouderde sloten waardoor ze een geliefd doelwit zijn voor inbrekers.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) in samenwerking met de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Huurhuizen hebben vaker slecht hang- en sluitwerk. Inbrekers weten dat maar al te goed", zegt voorzitter Coen Staal.

Ruim veertig procent van de achterdeursloten van huurwoningen begeeft het binnen een minuut. Bij koopwoningen is dat dertig procent. Volgens Staal worden bij renovaties door corporaties niet altijd de veiligste of beste sloten geplaatst.

"Dat zijn vaak sloten van zwak aluminium die jaren geleden zijn geïnstalleerd. Daar ben je binnen een minuut binnen met een schroevendraaier en tang. Dat zijn gemakkelijke prooien voor inbrekers."

Weggrissen

In wijken met koopwoningen wordt 35 procent minder vaak ingebroken dan in wijken met huurwoningen. "Wat de buit betreft, maakt het niet uit of het een huur- of koophuis is: in elke woning kun je wel een smartphone weggrissen", zegt Staal. Hij raadt mensen aan om door de ogen van een inbreker naar de sloten te kijken.

Daarnaast vindt Staal dat woningcorporaties samen met de politie en gemeenten in kaart moeten brengen welke huizen het grootste risico lopen. Op basis daarvan kunnen preventieve maatregelen worden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl