Speeltoestellen in de TonTon Club
NOS Nieuws

Tweede arcadehal opent, spelletjes niet 'game over'

Menigeen verklaarde het bedrijf TonTon Club voor gek toen het dik twee jaar geleden een speelhal opende op de Amsterdamse Wallen. Want zogenoemde arcade-kasten, die zijn toch vergane glorie?

Inmiddels draait de arcadehal zo goed dat vandaag een tweede vestiging wordt geopend. Dat gebeurt op een hippe plek: het Westergasterrein, ook in Amsterdam.

"Onze generatie heeft behoefte aan vroeger", vertelt mede-eigenaar Serdar Tonkas. Hij doelt daarbij op de dertigers en veertigers, die zijn opgegroeid met de speelhallen. "De hallen zijn bijna niet meer te vinden. We missen het spelen."

Trage start

Tonkas en mede-oprichter Sam van Doorn kregen twee jaar geleden toestemming voor het openen van hun eerste vestiging omdat de gemeente het Wallengebied graag wilde verbeteren. Creatieve ondernemers met een goed idee kregen de ruimte. Tonkas: "Toen dachten we gelijk: hier stappen we in."

Tetris, de Pacmans, Mortal Kombats en Mario's werden aangesloten, maar de bezoekers lieten het aanvankelijk afweten. Van Doorn spreekt van veel tegenslagen: "We hadden het moeilijk. Mensen zeiden tegen ons Hoe kan je hier nou in hemelsnaam van rondkomen, hoe kunnen jullie nog bestaan?"

Langzaam maar zeker vond het publiek de speelhal. "Er kwamen mensen die de arcadehal-periode nog net hadden meegemaakt, die er nostalgie in vonden. En ouders die met hun kinderen kwamen. Papa wilde het graag laten zien aan zijn kind: Dit deden we vroeger."

'Barcade'

Nu is het zover dat de locatie op het Westergasterrein opent. De stijl is Japans, er staan vooral Japanse kasten en er is Japans eten. "Eigenlijk zijn we een horecaplek met een arcade erbij. Een barcade. Het een moet het ander versterken. Alleen een arcadehal, zoals vroeger, dat kan niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl