Staatssecretaris Dijkhoff en premier Rutte tijdens het debat in de Kamer
NOS Nieuws

Nederland start voorzichtig met herverdeling asielzoekers

Nederland begint binnenkort voorzichtig met de opname van vluchtelingen die elders in Europa in een tijdelijke opvanglocatie zitten. Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat Nederland in eerste instantie zo'n 50 mensen uit Zuid-Europese landen zal opvangen.

Dijkhoff geeft daarmee gevolg aan de Europese afspraken over de herverdeling van asielzoekers. Uiteindelijk moeten 9000 vluchtelingen uit andere EU-landen naar Nederland komen. Dat is een tijdje geleden in Brussel afgesproken.

Dijkhoff tempert de verwachtingen, omdat hij eerst wil dat de plekken waar vluchtelingen geregistreerd worden, aan de eisen voldoen.

Luxemburg was het eerste land dat vluchtelingen uit een ander EU-land binnen de grenzen kreeg. Gisteren kwamen dertig asielzoekers uit Syrië en Irak van Griekenland naar Luxemburg.

Veel Kamerleden willen dat de EU meer werk maakt van de opvang en herverdeling van vluchtelingen. Ze vinden dat de huidige afspraken onvoldoende worden nagekomen.

Papieren afspraken

PvdA-Kamerlid Kuiken zegt dat het tijd wordt voor een echte aanpak. En volgens Kamerlid Azmani van de VVD gaat het niet snel genoeg in Europa. "Mooie woorden toevertrouwen aan Europees papier is niet voldoende. Het gaat nu om de concrete daden waar de samenleving op wacht."

Ook de oppositie roept om concrete oplossingen. Zoals D66-Kamerlid Sjoerdsma stelde: "Van papieren afspraken kun je niet eten."

De Tweede Kamer vergadert vanavond over de Nederlandse uitgangspunten voor twee Europese vluchtelingenbijeenkomsten die volgende week gehouden worden.

Turkije

In het debat ging het ook over de gesprekken die Nederland voert met Turkije over financiële steun, zodat het land de middelen heeft om opvangkampen te verbeteren.

Premier Rutte zegt dat hij bereid is om flink in de buidel te tasten, omdat Turkije volgens hem een cruciale rol speelt in de oplossing van de vluchtelingenproblematiek. Hij benadrukt wel dat de gesprekken met Turkije niets veranderen aan de eisen voor eventueel EU-lidmaatschap, waar sommige politici bang voor zijn.

Kamerleden Kuiken en Azmani willen daar garanties over en dienden er een motie over in. "Er mag niet gemarchandeerd worden met de toetredingseisen voor de Europese Unie", aldus Azmani.

Nederland start voorzichtig met herverdeling asielzoekers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl