Syriërs in Nederland betoogden in 2013 tegen het gebruik van chemische wapens door het leger
NOS Nieuws

'IS-strijders in Syrië zetten mosterdgas in'

Chemische wapenexperts hebben vastgesteld dat Islamitische Staat in Syrië mosterdgas heeft gebruikt. Dat schrijft de OPCW, de Organisatie voor een verbod op chemische wapens, in een vertrouwelijk rapport dat het Britse persbureau Reuters heeft ingezien.

IS-strijders gebruikten het mosterdgas in augustus, tijdens een aanval op een andere groep opstandelingen, ten noorden van Aleppo. Daarbij zijn zeker twee mensen blootgesteld aan het gas en is zeer waarschijnlijk een baby omgekomen, staat in het rapport.

Het is de eerste officiële bevestiging van het gebruik van mosterdgas in Syrië sinds het land instemde met de vernietiging van de gehele voorraad chemische wapens van het regime. Achttien maanden geleden verklaarde Syrië dat alle chemische wapens waren ingeleverd bij OPCW-inspecteurs.

Zelf gemaakt?

Volgens een bron binnen de OPCW is het nu de vraag of IS zelf in staat is mosterdgas te maken of dat het afkomstig is uit een veroverde voorraad die destijds verborgen werd gehouden voor de OPCW.

Volgens de Koerdische autoriteiten hebben IS-strijders in augustus ook mortiergranaten met mosterdgas afgeschoten op Koerdische milities die strijden tegen IS. In bloedmonsters van de Koerden zouden sporen van mosterdgas zijn gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl