Cameron begroet Sisi in Downingstreet 10
NOS Nieuws

Cameron en Sisi bespreken Russische vliegtuigcrash

De Britse premier Cameron en de Egyptische president Sisi hebben in Londen de Russische vliegtuigcrash in de Sinaï-woestijn besproken. Sisi zei dat hij met Groot-Brittannië en andere landen nauw wil samenwerken om de veiligheid van alle toeristen in Sharm-el-Sheikh te garanderen.

Het ongeluk van zaterdag in de Sinaï stond bovenaan de agenda, helemaal nu Groot-Brittannië alle vluchten vanuit Sharm-el-Sheikh heeft opgeschort. Volgens Cameron zijn er steeds meer aanwijzingen dat in het toestel van Kogalimavia/Metrojet een bom is geplaatst, waarschijnlijk door aanhangers van IS. Hij baseert zich onder meer op informatie van de veiligheidsdiensten.

Veiligheidsexperts gestuurd

Sisi is helemaal niet blij met die voorlopige conclusie. Hij vindt dat Cameron eerst de resultaten van het onderzoek moet afwachten, dat nog steeds loopt. President Poetin sprak zich eerder in dezelfde bewoordingen uit.

Cameron wil geen enkel risico nemen met de veiligheid van gestrande Britse toeristen en heeft veiligheidsexperts naar Sharm-el-Sheikh gestuurd. Die gaan op het vliegveld alle vliegtuigen controleren en zullen de Egyptische autoriteiten helpen bij de beveiliging. Zo zullen alle scanapparaten in de vertrek- en aankomsthal worden gecheckt.

Naast het ongeluk met de Russische A321 bespraken Cameron en Sisi de voortgang van het internationale offensief tegen IS in Syrië en Irak, en de Brits-Egyptische betrekkingen. Cameron zei na afloop dat Egypte en Groot-Brittannië een prima verstandhouding hebben en goed met elkaar samenwerken.

Betoging tegen Sisi

Buiten Downingstreet 10, de ambtswoning van Cameron, demonstreerden honderden mensen tegen de Egyptische president.

Ze zeggen dat hij degene is die in de moderne geschiedenis van Egypte het hardst is opgetreden tegen moslims. Ze doelen op het afzetten van president Morsi, de leider van de Moslimbroederschap, en de arrestatie van honderden politici en aanhangers.

De nieuwe leider van de Britse oppositiepartij Labour, Jeremy Corbyn, steunt de betogers en heeft geen goed woord over voor de ontmoeting. Volgens hem geeft Cameron met het gesprek aan dat hij zich niets aantrekt van de mensenrechten en de democratische rechten in Egypte.

Premier Cameron: waarschijnlijk is het toestel neergehaald door een bom

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl