Eurocommissaris Pierre Moscovici
NOS Nieuws

EU verwacht 3 miljoen vluchtelingen tot 2017

De Europese Commissie verwacht dat er tot 2017 drie miljoen vluchtelingen naar de EU komen. De commissie baseert zich op een berekening die voor de economische vooruitzichten tot 2017 zijn gemaakt, waarbij gebruik is gemaakt van instroomcijfers over dit jaar.

Eind september stond de teller op 992.000. V heel 2015 verwacht de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex een miljoen vluchtelingen. Volgend jaar zijn dat er naar verwachting anderhalf miljoen, een jaar later komen er nog eens een half miljoen bij.

Volgens eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici kan die toestroom een positieve invloed hebben op de economie. "Op korte termijn leiden de extra overheidsuitgaven tot een stijging van het bbp, op de middellange termijn zijn door de vergroting van het arbeidsaanbod positieve effecten op de economische groei te verwachten", zei hij.

Herstel

Verder zei Moscovici dat de Europese economie zich herstelt en dat dat voorlopig zo blijft. De lage olieprijs en de dalende waarde van de euro hebben een positieve invloed op de groei. Ook het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank draagt eraan bij.

De groei komt in de hele EU volgend jaar uit op 2 procent. Nederland doet het zelfs nog iets beter: Brussel raamt de economische groei hier op 2,1 procent.

China

Toch zou het nog beter kunnen gaan, zegt de Commissie, als het internationaal niet zo tegen zou zitten. In de opkomende landen en in China loopt de economische groei terug en dat heeft ook zijn weerslag op de EU.

Twee landen doen het volgend jaar uitzonderlijk goed: de Ierse en de Roemeense economie groeien met meer dan 4 procent. Griekenland blijft in een recessie en Brussel verwacht daar pas in 2017 herstel.

De werkloosheid blijft in Europa een groot probleem. Volgend jaar schommelt die rond de 10 procent. Uitschieters zijn Griekenland, waar ruim een kwart van de beroepsbevolking geen baan heeft, en Spanje, waar dat geldt voor eenvijfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl