Xtc-fabrikanten werpen zich ook op anabolen

'Deze combinatie zag het OM nog niet eerder'

Drugscriminelen hebben zich ook gestort op de productie van anabole steroïden. In een drugslab dat in april werd ontmanteld in Rotterdam werden ook verboden hormonen voor onder anderen bodybuilders gemaakt.

De politie kwam het laboratorium in de wijk Hoogvliet bij toeval op het spoor. "We zijn die combinatie niet eerder tegengekomen", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Herman Ram van de Dopingautoriteit is geschrokken van de vondst. "Het baart me altijd zorgen als er illegaal dit soort middelen worden gemaakt, maar je ziet nu een vermenging van criminaliteit en mogelijk ook vermenging van stoffen."

In een onderzoek naar gestolen auto’s die werden gebruikt bij liquidaties leidde een van die auto’s naar een inwoner van Spijkenisse. Samen met een plaatsgenoot bleek die in een loods aan de Kaasmakerstraat in Hoogvliet een drugslaboratorium te hebben ingericht.

Amfetaminen

Op 18 april deed de politie daar een inval. In het drugslaboratorium werden xtc en amfetaminen geproduceerd. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt nu dat de verdachten ook anabole steroïden maakten.

De situatie in het drugslab was volgens de OM-woordvoerder volstrekt onverantwoord. "De stoffen werden onder onhygiënische omstandigheden gemengd. Als je op die manier anabolen produceert, is dat een groot risico voor de gezondheid van de gebruikers. Die weten uiteindelijk niet wat ze spuiten of slikken."

China

Dat criminelen handelen in de hormonen was volgens de Dopingautoriteit al duidelijk, maar de meeste pillen en spuiten kwamen uit China.

Er is in Nederland een grote markt voor anabole steroïden. Uit een onderzoek uit 2009 kwam naar voren dat in Nederland destijds zo'n 160.000 mensen op sportscholen en in fitnesscentra doping gebruikten. Bij ongeveer 25.000 van hen ging het om anabole steroïden. "En ik heb het idee dat dat er zeker niet minder zijn geworden", zegt Ram.

De aanpak van de handel in anabole steroïden moet meer prioriteit krijgen, vindt hij. "In een paar jaar tijd is er maar één verdachte vervolgd. Dat is dus dweilen met de kraan open."

Hartproblemen

De risico’s voor de gezondheid zijn volgens Ram groot. "Als gebruiker loop je gevaar. Soms gaat het om veel hogere concentraties dan op de verpakking staat, of zitten er gewoon heel andere stoffen in. Dat kan leiden tot ernstige hart- en leverproblemen."

De verdachten uit Spijkenisse brachten de anabolen via zeven websites aan de man. De politie ontdekte een uitgebreide administratie van honderden klanten, onder wie mensen uit België.

De twee uit Spijkenisse worden niet alleen vervolgd voor het produceren van drugs, maar ook voor het overtreden van de Geneesmiddelenwet. Morgen beslist de rechtbank in Amsterdam of ze vast blijven zitten.

Gevriesdroogde anabole steroïden die de politie in een drugslab vond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl