Marianne Vos
NOS Wielrennen

Vos mag weer aan wielrennen gaan denken

De wedstrijdfiets moet nog even in de schuur blijven staan, maar Marianne Vos mag langzamerhand weer aan wielrennen gaan denken. De ingelaste rustperiode van drie maanden is achter de rug en de inspanningstest die ze eind oktober deed, leerde dat de veelvoudig wereldkampioene voorzichtig kan gaan trainen.

Door overtraindheid is Vos het afgelopen jaar nauwelijks in actie kunnen komen. Ze begon 2015 nog wel met een bronzen plak bij de WK veldrijden, maar tijdens die rit was ze eigenlijk al niet fit.

Ze laste een rustperiode in en liet de belangrijkste wedstrijden op de weg schieten. Ze zocht naar nieuwe uitdagingen en dacht die te vinden in het mountainbiken, een discipline waarop ze hoopte de Olympische Spelen te halen.

Rust

Vervolgens brak ze eind april, bij één van haar eerste mountainbikewedstrijden, een rib. Daardoor kon ze niet deelnemen aan de NK en de Europese Spelen in Azerbeidzjan. In juli werd duidelijk dat ze kampte met 'overreaching', oftewel overtraindheid. Nog meer rust was geboden.

De renster van Rabobank-Liv mag dan weer mogen trainen, een rentree in wedstrijdverband is nog niet in zicht. Eerst een goede basis leggen, is het devies. En zeker niets forceren. Dat betekent onder meer dat Vos het veldrijden, de discipline waarin ze zevenvoudig wereldkampioen is, dit seizoen al uit haar hoofd heeft gezet.

Dat geldt zeker niet voor de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl