Piraten
NOS Nieuws

VVD en PvdA oneens over afbouwen antipiraterijmissie

Moet de piraterijmissie in Afrika worden stopgezet?

De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het oneens over de vraag of Nederland de marine moet blijven inzetten voor de kust van de Hoorn van Afrika. Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. Volgens VVD-Kamerlid Teeven zijn er geen piraten meer en is het beter om marineschepen op de Middellandse Zee mensensmokkel te laten bestrijden.

PvdA-Kamerlid Günal-Gezer wil juist dat de antipiraterijmissie niet snel wordt afgebouwd. Ze is bang dat piraten hun slag weer gaan slaan, wanneer de missie van de Europese Unie eenmaal ophoudt.

Aanleiding voor de discussie zijn uitspraken van generaal Middendorp. Die zei eind vorige maand in De Telegraaf dat de Nederlandse marine een kleinere bijdrage gaat leveren aan de EU-piraterijmissie. Volgens hem zijn de Nederlandse schepen op andere plekken in de wereld nodig, omdat piraten vrijwel geen schepen meer aanvallen.

Hennis

Minister Hennis van Defensie nuanceerde de uitspraken van Middendorp vandaag. Volgens haar is de EU bezig om de situatie van de Indische Oceaan bij Somalië te evalueren.

Hennis zei dat piraten er "gelukkig" minder vaak in slagen om schepen te kapen, maar dat niet alle grondoorzaken van piraterij zijn verdwenen. Volgens de minister is er nog steeds een mix van maatregelen nodig om schepen voor de kust en op zee te beschermen en is een afbouw van de missie nog niet aan de orde.

Nederland doet sinds 2008 mee met de EU-antipiraterijmissie in Somalië. Dat is alleen nog maar in het kader van de Europese missie Atalanta en niet meer voor de NAVO-missie Ocean Shield. De inzet duurt in ieder geval nog tot het eind van dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl