Een straatverkoper met een sjaal van president Erdogan
NOS Nieuws

Erdogan: snel gesprekken over grondwetswijziging

In Turkije moet snel worden gesproken over een grondwetswijziging, waarmee de macht van de president kan worden uitgebreid. Dat heeft president Erdogan gezegd tegen persbureau Reuters. Volgens de president gaat premier Davutoglu daarover in gesprek met oppositieleiders.

Vanochtend zei de woordvoerder van Erdogan dat er mogelijk snel een referendum komt over een grondwetswijziging. De AK-partij van Erdogan wil dat de president meer bevoegdheden krijgt en streeft naar een presidentieel stelsel, zoals bijvoorbeeld de VS en Frankrijk hebben. Volgens de woordvoerder kan de regeringsvorm niet worden aangepast zonder inspraak van het volk. "Als daar een referendum voor nodig is, dan komt er een referendum", zei de zegsman.

De woordvoerder zegt dat Turkije beter af is met een presidentieel stelsel. "Dit gaat niet over de persoonlijke positie van Erdogan. Hij heeft de geschiedenisboeken al gehaald. We willen alleen dat het systeem in Turkije zo effectief mogelijk is."

Geen absolute meerderheid

De AK-partij behaalde bij de verkiezingen van zondag een meerderheid in het parlement, maar kreeg te weinig zetels om de grondwet te kunnen veranderen.

De partij kreeg ook te weinig zetels om een referendum te kunnen uitschrijven. In het Turkse parlement kan dat pas met 330 zetels of meer, terwijl de AK-partij er 317 behaalde. De uitlatingen van de woordvoerder kunnen betekenen dat er ruimte is voor gesprekken met andere partijen om tot de benodigde 330 zetels te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl