President Gayoom
NOS Nieuws

Noodtoestand op de Maldiven na nieuwe aanslag op president

Op de Maldiven is de noodtoestand uitgeroepen na een verijdelde aanslag president Yameen Abdul Gayoom. Op de eilandengroep ten zuidwesten van India is het al langere tijd onrustig.

Het Maldivische leger vond gisteren een bom in een auto die geparkeerd stond in de buurt van een huis van Gayoom. Het zou gaan om dynamiet dat van afstand tot ontploffing gebracht kan worden. Gayoom woont niet in het huis, maar gebruikt het voor vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Ook is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een voorraad van wapens en explosieven ontdekt bij politieke tegenstanders van de president. Omdat de angst bestaat dat er meer aanslagen volgen, is nu de noodtoestand uitgeroepen, zeggen de autoriteiten.

Moordcomplot

De minister van Binnenlandse Zaken vermoedt dat de aanslag is voorbereid door dezelfde mensen die ruim een maand geleden een mislukte aanslag op president Gayoom zouden hebben gepleegd. Bij een explosie aan boord van de boot van Gayoom bleef de president ongedeerd, maar raakten zijn vrouw en twee anderen gewond.

De oorzaak van de explosie is onbekend, maar de regering is ervan overtuigd dat het een aanslag was. De vice-president werd samen met acht anderen opgepakt wegens betrokkenheid bij een moordcomplot.

De Maldivische regering vroeg andere landen om te helpen met het onderzoek naar de explosie. De FBI heeft onderzoek gedaan, maar geen bewijs gevonden voor een bomaanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl