NOS Nieuws

Eerste vluchtelingen uit Griekenland naar ander EU-land gebracht

Voor het eerst zijn er vluchtelingen overgebracht van Griekenland naar een ander EU-land in het kader van de Europese herverdelingsafspraak. Eerder werden er al 86 mensen uit Italië overgebracht naar Finland en Zweden.

Dertig mensen zijn van Athene naar Brussel gevlogen. Daarna reizen ze door naar Luxemburg. Het gaat om zes jonge stellen - vier uit Syrië en twee uit Irak - met kinderen en baby's.

Ceremonie

Op het vliegveld van Athene werd een kleine ceremonie gehouden. Onder anderen premier Tsipras, de Luxembugse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn en de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz waren erbij. Ze gingen met de gezinnen op de foto.

Asselborn hoopt dat ze in Luxemburg vrede en veiligheid vinden. “En ik hoop dat ze op een dag weer terug kunnen naar hun eigen land.”

Vluchtelingen overgeplaatst naar Luxemburg

De gezinnen kwamen voor de overplaatsing in aanmerking omdat ze in Griekenland asiel hadden aangevraagd. De meeste vluchtelingen doen dat niet. Ze willen meteen doorreizen naar andere landen die ze aantrekkelijker vinden, bijvoorbeeld omdat ze er familie hebben.

Volgens correspondent Conny Keessen moesten de zes gezinnen wel eerst worden overreed om een aanvraag te doen. Ze gingen pas akkoord toen ze zeker wisten dat ze naar Luxemburg zouden gaan.

Turkije

Tsipras noemt de verdeling van dertig mensen een druppel op de gloeiende plaat. In totaal moeten er 160.000 vluchtelingen via het EU-plan worden herverdeeld.

Hij zou het liefst zien dat de procedure voor het herverdelen van vluchtelingen al in Turkije gebeurt, zodat wordt voorkomen dat ze de gevaarlijke oversteek over zee moeten maken. De premier wil daarover met Turkije onderhandelen.

Veerboten

Keessen was onlangs op het Griekse eiland Lesbos. Ze zegt dat de situatie daar wel iets verbeterd is. "Probleem is nu dat de zeelieden staken en dat er daardoor al twee dagen geen veerboten varen."

De vluchtelingen kunnen nu niet van de eilanden naar het vasteland worden gebracht. "Alleen al op Lesbos zitten alweer 7000 vluchtelingen vast", zegt Keessen.

De zeelieden eisen betere arbeidsomstandigheden en pensioenvoorwaarden en hogere lonen. De Griekse regering heeft de zeelieden opgeroepen om voor de vluchtelingen een uitzondering te maken, maar de vakbonden zijn daar tot nu toe niet gevoelig voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl