De Taiwanese president Ma Ying-jeou (l) en de Chinese president Xi Jinping
NOS Nieuws

Taiwanese oppositie wil uitleg over ontmoeting presidenten Taiwan en China

De Taiwanese oppositiepartij DPP wil dat president Ma Ying-jeou de onrust onder de bevolking wegneemt, na de aangekondigde ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Ook moet hij de garantie geven dat de ontmoeting niet zal leiden tot een andere verhouding tussen Taiwan en China, vindt de Democratische Progressieve Partij.

Het feit dat de belangrijkste leiders in het parlement vooraf niet zijn geïnformeerd over de ontmoeting, duidt volgens de DPP op weinig transparantie en het maakt democratische controle onmogelijk.

Angst wegnemen

"Deze stap moet uitgebreid worden uitgelegd aan de bevolking en de angst onder de mensen wegnemen dat de president China mogelijk dingen belooft die de huidige status en belangen van Taiwan kunnen schaden", zei DPP-leider Joseph Wu.

Volgens correspondent Marieke de Vries is de argwaan des te groter, omdat de termijn van president Ma afloopt. "Hij is een president die richting de uitgang gaat. Er wordt gevreesd dat de Chinese president Xi Jinping achter gesloten deuren afspraken gaat maken, waar andere regeringen last van krijgen."

Taiwan weer van China?

De ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Taiwanese president is zaterdag in Singapore. Het is voor het eerst sinds de nationalisten in 1949 vluchtten naar Taiwan dat de leiders van communistisch China en Taiwan elkaar ontmoeten. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

Het kan zijn dat niemand achteraf weet wat er besproken is.

Marieke de Vries

Gevreesd wordt dat er met president Xi Jinping afspraken worden gemaakt die als sluiproute kunnen dienen voor China om Taiwan weer in te lijven. "Het is zeker nog een ambitie om Taiwan toch weer bij China te trekken", zegt De Vries.

Er is zaterdag geen persgesprek na het samenzijn van de twee presidenten. "Dat geeft de oppositie uit Taiwan een onrustig gevoel. Het kan zijn dat niemand achteraf weet wat er besproken is."

In januari zijn er in Taiwan presidents- en parlementsverkiezingen. China heeft in het verleden geprobeerd deze verkiezingen te beïnvloeden, maar die pogingen mislukten telkens. In de peilingen heeft de pro-Chinese Nationale Volkspartij van president Ma een achterstand op de DPP, die zich juist inzet voor onafhankelijkheid van China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl