NOS Sport

American Football zoekt naar de perfecte helm

American Football zoekt de perfecte helm

American Football is de populairste sport van de Verenigde Staten. De Super Bowl, de finale van het Amerikaanse profseizoen, is een van de grootste sportevenementen ter wereld. Maar de sport heeft een schaduwzijde, die steeds beter aan het licht komt.

In geen sport is de kans op hersenletsel, en daaruit voortkomende ziektes, zo groot als in American football. Uit een studie van de Universiteit van Boston blijkt dat oud-spelers van de NFL (Noord-Amerikaanse professionele footballcompetitie) een extreem hoge kans hebben op de hersenziekte CTE, die kan leiden tot geheugenverlies, depressies en dementie.

Zeven scholieren verloren het leven

Maar niet alleen profspelers lopen gevaar. Vorige week kwam in de Verenigde Staten voor de zevende keer dit jaar een scholier om het leven bij het spelen van American Football.

Er wordt inmiddels hard gezocht naar manieren om de sport veiliger te maken. Zo wordt bij de Virginia Tech - de Technische Universiteit in de staat Virginia - onderzoek gedaan naar de perfecte helm. Onderzoekers pleiten intussen voor radicale veranderingen in het football, maar de professionele organisatie NFL is behoudend.

Een reportage van correspondent Wouter Zwart over de gevaren van Amerika's favoriete sport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl