NOS Nieuws

Na maanden renovatie spuit de Trevifontein weer water

Ruim anderhalf jaar was een van Rome's beroemdste monumenten uit de running. Al die tijd was de Trevifontein bedekt onder steigers voor een grondige renovatie. De fontein werd gesloten omdat de toeristische trekpleister er slecht aan toe was.

De fontein werd wereldberoemd door een filmscène. In La Dolce Vita (1960) van Federico Fellini liep actrice Anita Ekberg midden in de nacht door het bruisende water en riep naar een smachtende Marcello Mastroianni: "Marcello! Come here!"

De Trevifontein is met een hoogte van 26 meter en een breedte van bijna 50 meter de grootste fontein van Rome. De fontein ligt aan het Piazza di Trevi en is gebouwd tussen 1732 en 1762 in opdracht van paus Clemens XII. Voor de bouw schreef de paus een wedstrijd uit, die gewonnen werd door de architect Nicola Salvi.

De fontein was al die maanden weliswaar nog steeds deels te zien, maar muntjes gooien in het water zat er even niet in. Veel toeristen gooien met gesloten ogen muntjes in de fontein, in de vaste overtuiging dat ze daardoor ooit mogen terugkeren naar Rome.

De renovatie van het monument kostte 2 miljoen euro. Een deel daarvan is door de stad betaald, een deel door het bedrijfsleven.

De Trevifontein is weer open

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl