Asielzoekers gaan een blokje om in de buurt van de tijdelijke noodopvanglocatie op Heumensoord bij Nijmegen
NOS Nieuws

Dijkhoff: geen asiel voor mensen uit Balkan

Asielzoekers uit de westelijke Balkan die naar Nederland komen, hebben geen recht op asiel. Staatssecretaris Dijkhoff heeft Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië op de lijst van veilige landen gezet.

Hij loopt daarmee vooruit op de totstandkoming van een Europese lijst van veilige landen, waar deze landen hoogstwaarschijnlijk ook op zullen staan.

Opdrogen

Net als veel andere EU-landen heeft Nederland te maken met een verhoogde asielinstroom uit Balkanlanden. Door ze op een lijst van veilige landen te zetten, hoopt Dijkhoff dat die stroom zal opdrogen.

Volgens de staatssecretaris kunnen asielzoekers zonder problemen teruggestuurd worden naar de bewuste landen. Ze hebben bijna allemaal het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens goedgekeurd.

Bovendien gaat het deels om landen die kandidaat-lid van de EU zijn en die vrijgesteld zijn van visumplicht voor de EU. Ook andere EU-landen hebben de westelijke Balkan al aangewezen als veilig gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl