Magnus Carlsen wint het Tata Steel Chess Tournament 2015
NOS Sport

Carlsen, Caruana en Giri spelen in Wijk aan Zee

De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen komt in januari naar Wijk aan Zee om zijn titel op het Tata Steel Chess schaaktoernooi te verdedigen. Ook de Nederlandse troef Anish Giri, begin dit jaar gedeeld tweede, schuift weer aan.

Uit de toptien van de wereld doen verder de Amerikanen Fabiano Cuaruna (6de) en Wesley So (10de) en de Chinees Ding Liren (achtste) mee. Andere trekpleisters zijn het zestienjarige Chinese 'wonderkind' Wei Yi die vorig jaar de B-groep won en de sterkste vrouwelijke schaakster Hou Yifan. Zijn neemt voor de derde keer deel. De 43-jarige Loek Van Wely is de tweede Nederlandse speler.

Aanvallend ingestelde spelers

Met Ding, die in de laatste editie liefst zeven van zijn dertien partijen won, en de Azeri Shakhryar Mamedyarov zitten er in ieder geval twee aanvallend ingestelde spelers achter het bord. De sterke jonge spelers Sergej Karjakin en So gelden als de voornaamste outsiders voor de titel. De 25-jarige Karjakin won Tata in 2009 en plaatste zich onlangs in Bakoe met winst van de wereldbeker voor het kandidatentoernooi.

Carlsen kan dus de borst natmaken. Met een gemiddelde Elo-rating van 2750 is de 78ste editie van het toernooi weer bijzonder sterk bezet.

Het toernooi vindt plaats van 15 tot en met 31 januari 2016. Twee speelronden worden, zoals de laatste jaren gebruikelijk is, buiten Wijk aan Zee gespeeld. Op 21 januari schuiven de schakers aan in wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam, op 27 januari staan de borden opgesteld in het Utrechtse Spoorwegmuseum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl