Scholieren krijgen een rondleiding bij UCC Coffee in Bolsward.
NOS Nieuws

Banen voor het oprapen in levensmiddelensector

Fabrieken in de levensmiddelensector staan te springen om nieuwe technische medewerkers. Geschat wordt dat er de komende jaren - door forse uitbreiding en innovatie - duizenden mensen extra nodig zijn.

"Kennis en innovatie ontwikkelen zich in rap tempo, maar de toestroom van afgestudeerden met de juiste papieren blijft achter. Dat is onze grote zorg", zegt Magreet Schijvens namens brancheorganisatie FNLI.

Om scholieren alvast warm te maken voor een baan in deze sector, zetten zestien levensmiddelenfabrieken in het noorden van het land deze week de deuren wagenwijd open. Het gaat om een proef. Schijvens: "We hopen natuurlijk dat deze week slaagt en dat we later in het hele land de fabrieksdeuren open kunnen zetten."

De levensmiddelenindustrie is de grootste tak van de Nederlandse industrie. Zo'n 1000 bedrijven en 133.000 werknemers zijn samen goed voor 22 procent van de totale industriële productie. Volgens de FNLI is er vooral vraag naar technisch en technologisch geschoold personeel. Naar schatting zijn er tot 2022 per jaar rond de 1600 extra arbeidsplekken te verwachten.

Uitstroom

Het beroepsonderwijs en bedrijven zouden per regio veel meer moeten samenwerken. "De levensmiddelensector biedt gewoon baanzekerheid. Maar de uitstroom van beroepsopleidingen is op dit moment kwalitatief en kwantitatief onvoldoende om uittredend personeel te vervangen."

Een van de fabrieken die open huis houden, is UCC Coffee in Bolsward. In dat bedrijf worden diverse huismerken koffie gemaakt, onder meer voor Dirk, Jumbo, Deen, McDonald's en Subway: 1000 kilo koffie per uur.

Geslotenheid

Waarom willen blijkbaar zo weinig jongens en meisjes later in een levensmiddelenfabriek werken? Han Meij, hoofd personeelszaken van UCC: "Dat heeft, denk ik, aan de ene kant te maken met de geslotenheid van de fabrieken met alle veiligheidseisen. Je kunt niet zomaar naar binnen. En andere opleidingen, vooral administratief, waren de afgelopen jaren populairder."

Dat er op 'dit werk' - in de fabriek aan de lopende band - wordt neergekeken, ontkent hij. "Werken bij ons en in andere fabrieken is echt heel veelzijdig: onderhoud van machines, samenwerken in een ploeg, productkennis, verpakkingstechnologie, laborantenwerk. Kortom, het imago lopende-band-werk is bij ons in ieder geval onterecht."

Reacties

De reacties van de scholieren na de rondleiding zijn wisselend; van 'leuk' en 'wel interessant' tot 'het is allemaal leuk en aardig hier, maar ik word lekker vrachtwagenchauffeur'.

Meij: "Of zo'n open dag helpt? Ik hoop dat er toch scholieren zijn die denken: misschien is dit wel wat. Over 20 jaar heeft 40 procent van ons personeel zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Daar moeten we nu dus al mee bezig zijn. En vergeet niet dat we in de noordelijke provincies te maken hebben met krimp. Dus automatisch ook met minder mensen die hier kunnen werken. Kortom, er wachten ons heel wat uitdagingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl