NOS Nieuws

WhatsApp schendt privacy niet meer

WhatsApp schendt de privacy niet meer. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na een onderzoek, waar het bedrijf aan heeft meegewerkt.

Bijna drie jaar geleden tikte het CBP de berichtendienst op de vingers. Wie die dienst gebruikt, stuurt het bedrijf z'n volledige contactenlijst - inclusief de nummers van mensen die zelf geen WhatsApp hebben. Het bedrijf sloeg al die nummers op, op een manier die in strijd was met de Nederlandse privacywet.

Hoewel WhatsApp de nummers nog steeds bewaart, worden de gegevens nu anders opgeslagen en verwerkt. Op deze manier mag het wel, zegt het CBP.

Maatregelen

Volgens WhatsApp is het technisch niet mogelijk om de dienst aan te bieden zonder toegang tot de hele contactenlijst van de gebruikers. In overleg met het CBP is daarom een aantal maatregelen genomen.

Voortaan worden de nummers van niet-gebruikers technisch bewerkt. Ze worden als het ware geblurd, zodat WhatsApp zelf ook niet meer kan zien welke nummers het zijn. Bovendien worden ze afzonderlijk opgeslagen en heeft slechts een beperkt aantal technici er toegang toe.

WhatsApp laat ook nog een extern onderzoek doen om er zeker van te zijn dat de maatregelen goed genoeg zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl