De waterpolovrouwen vermaken zich in de boksring
NOS Sport

Waterpolovrouwen boksend richting Rio

Hardlopen, poweryoga, boksen. De waterpolosters van de nationale ploeg beleven een intensief dagje op sportcentrum Papendal. Omdat het leuk is om een uitstapje naar andere sportdisciplines te maken. Maar ook omdat bondscoach Arno Havenga er een duidelijke meerwaarde in ziet.

"Ik denk dat wij in het verleden wel erg strikt met waterpolo bezig waren. Op een heel monotone manier misschien wel. Maar als je een groep fris wil houden om elk toernooi weer te kunnen presteren, moet je het ook leuk houden voor iedereen. En dat kan door ze af en toe andere trainingsprikkels te geven."

Het mes snijdt bovendien aan twee kanten. "Mijn fysio zegt dat hij ook verbetering ziet in de mobiliteit bij die meiden. Het werkt dus zeker ook preventief. Het is een heel goed middel om ze fit te houden."

Rio

En dat is geen overbodige luxe, met een druk jaar in aantocht. In januari is het EK, waar voor de nieuwe kampioen een ticket voor de Olympische Spelen klaarligt. Mocht Oranje daar naast grijpen, dan volgt er in maart een kwalificatietoernooi in Gouda, waar nog eens drie landen zich voor Rio kunnen plaatsen.

Waterpolosters nemen kijkje in andere keukens

Dat er tijdens het bezoek aan Papendal ook boksen op het programma staat, is geen toeval. Oranje pakte in augustus heel knap zilver bij het WK, maar bleek het tijdens dat toernooi vooral moeilijk te hebben tegen fysiek sterke tegenstanders. De verloren finale tegen de Verenigde Staten was daar een goed voorbeeld van.

Fysieke weerstand

"We zoeken daarom welbewust fysieke weerstand op. Dat doen we in Nederland door tegen jongens te spelen, tegen jeugdploegen. Die zijn fysiek toch net wat sterker. Maar ook in dit soort elementen. En volgende maand spelen we in Rio een toernooi met alle niet-Europese concurrenten en dat zijn ook allemaal fysieke tegenstanders."

Wat Havenga betreft gaan zijn vrouwen binnenkort ook nog met judo aan de slag. "Dat zou voor ons heel goed zijn. Met name het grijpen, het vasthouden. Dat hebben wij natuurlijk ook in het water. Nee, dat mag niet. Maar we doen het wel!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl