Ton Lokhoff troost PSV'er Luuk de Jong
NOS Voetbal

'Bij verlies heeft PSV klein wonder nodig'

PSV moet vanavond in eigen huis aan de bak tegen VfL Wolfsburg. De landskampioen staat onderaan in groep B in de Champions League en overwintering staat op de tocht. En dus zijn drie punten meer dan welkom voor de Eindhovenaren. Voetbalcommentator Jeroen Elshoff en Ton Lokhoff, assistent-trainer bij Wolfsburg, blikken vooruit.

PSV moet eigenlijk winnen, wil het nog een kans maken om te overwinteren in de Champions League?

Jeroen Elshoff: "Op papier niet. Als PSV verliest dan kan het Wolfsburg niet meer inhalen en dus blijven er twee over: CSKA Moskou en Manchester United. PSV speelt nog uit bij United. Zie daar maar eens een resultaat te boeken. Het is nog niet helemaal gedaan, maar bij een verlies vanavond is er wel een klein wonder nodig wil PSV nog doorgaan."

Bas Dost viert de 1-0 van Wolfsburg tegen PSV

"En dus kan Wolfsburg een beetje afwachten. Voor hen kan een puntje al genoeg zijn. Al zal Ton ongetwijfeld zeggen dat ze voor de overwinning gaan spelen en dat het van het spelbeeld af zal hangen. Maar met een gelijkspel zullen jullie niet ontevreden zijn, of wel?"

Ton Lokhoff: "Nee, maar ja. Dan moet je afwachten hoe de wedstrijd loopt. We weten dat we bij winst een hele grote stap maken richting de achtste finales. Alleen we weten ook dat PSV er alles aan zal doen om qua punten op gelijke hoogte met ons te komen. Van tevoren zei ik al dat de dubbele ontmoeting met PSV bepalend kan zijn voor het verloop in deze groep."

Tijdens de wedstrijd in Wolfsburg had PSV meer balbezit (54 procent), maar de goals (2-0) waren voor de Duitsers. Is dat een beetje de 'Nederlandse ziekte'?

Elshoff: "PSV had de controle in de eerste helft. Het middenveld was sterk, maar er werden geen kansen gecreëerd. Het gaat erom wat je met het balbezit doet. Dat is het grote euvel bij de Nederlandse ploegen in Europa. Wolfsburg creëerde dertien kansen, PSV maar zes. En Wolfsburg won meer duels. Dan kun je meer balbezit hebben, maar in Europa gaat het om de momenten voor de goal."

Lokhoff: "Ik ken het natuurlijk. Maar die spelwijze heeft ons natuurlijk ook veel goeds gebracht. Dat merk ik hier ook. Iedereen heeft veel respect voor ons en kijkt met veel plezier naar ons voetbal."

Elshoff: "Kijkt? Dat moet toch echt 'keek' zijn. Dat was in het verleden zo, Ton."

Lokhoff: "Ja, oké. Nu is het moeilijk. Maar ze vinden het allemaal knap dat PSV thuis van United wint. Je weet dat het voor Nederlandse clubs steeds moeilijker wordt. De spelers gaan steeds op jongere leeftijd weg. We hoeven er niet voor weg te lopen om te zien dat het minder wordt. Dat is een trieste constatering, maar het is niet anders."

Luciano Narsingh, Joshua Brenet, Jürgen Locadia en Adam Maher druipen af na de nederlaag in Wolfsburg

Terug naar de wedstrijd. PSV moet dus aanvallen. Kunnen we nog een verrassing van trainer Phillip Cocu verwachten?

Elshoff: "In Wolfsburg werd Adam Maher voorin gezet als valse linksbuiten. Dat verwacht ik nu niet. Ik denk dat Maher op de bank zit."

En wat is de opstelling van Wolfsburg, Ton?

Lokhoff: "Dat wil ik graag vertellen, maar laten we er nog maar even mee wachten."

Elshoff: "Afgelopen weekend stond Nicklas Bendtner in de spits. Jij moet wel een klik met hem hebben. Hij houdt niet alleen van voetbal, maar ook van gezellige dingen."

Lokhoff: "Ik heb een klik met alle spelers bij ons in Wolfsburg."

Stand groep B

duels-puntendoelsaldo
1. VfL Wolfsburg3-64-2
2. Manchester United3-44-4
3. CSKA Moskou3-44-4
4. PSV 3-34-6

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl