Minister Schultz praat met een meisje tijdens haar eerste rijles
NOS Nieuws

Autorijden met 17 jaar gaat definitief door

De regeling waarbij jongeren al op hun 17e hun rijbewijs kunnen halen en daarna onder begeleiding de weg op mogen wordt definitief ingevoerd. Volgens minister Schultz is het experiment, dat eigenlijk over twee jaar zou aflopen, een succes.

Jongeren met het bijzondere, 'vroege' rijbewijs blijken 26 procent minder vaak bij een ongeluk te zijn betrokken, dan jongeren die niet aan de proef deelnamen, blijkt uit een enquête.

Schultz is tevreden. "Jonge automobilisten nemen het begeleid rijden serieus en doen alvast veel belangrijke rijervaring op. Zo leren ze op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan", zegt ze.

Alleen rijden

In maart werd het 100.000ste rijbewijs aan een 17-jarige uitgereikt. De jongeren mogen tot ze 18 jaar zijn alleen de weg op als er een begeleider naast hen op de bijrijdersstoel zit.

Zo'n 18 procent van de ondervraagden gaf toe ook al wel eens gereden te hebben zonder begeleider. Ook bij normale rijlessen gaan mensen soms al alleen de weg op voor ze hun rijexamen hebben gehaald. Uit de enquête blijkt dat ongeveer de helft van de jongeren al een keer had gereden, terwijl ze nog geen rijbewijs hadden. Beide groepen deden dat overigens meestal op eigen terrein of bos- en landweggetjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl