Studenten van de Universiteit van Amsterdam volgen een college
NOS Nieuws

'Studiekeuzecheck is niet bindend'

De universiteiten bestrijden de kritiek van de Keuzegids Universiteiten dat zij de studiekeuzecheck gebruiken om studenten af te wijzen.

"Wij herkennen de signalen niet. Daarnaast mag het ook niet. De studiekeuzecheck is een niet-bindend advies. De student mag dus zelf beslissen wat hij of zij wil na het gesprek op de universiteit", zegt een woordvoerder van de vereniging van universiteiten VSNU.

Bij een studiekeuzecheck kan een aankomend student een dag meelopen, een opdracht uitvoeren of op gesprek komen bij een opleiding waarvoor hij zich mogelijk zal inschrijven. De check is bedoeld om erachter te komen of die opleiding de juiste keuze is.

De Keuzegids Universiteiten zegt in de editie voor 2016 dat universiteiten de check als sluipweg lijken te gebruiken om studenten die zij niet willen te ontmoedigen om zich in te schrijven.

De Universiteit Utrecht herkent zich niet in de kritiek. De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de inschrijving, maar geen verkapte manier om te selecteren, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl