Minister Koenders in gesprek met zijn Turkse collega Cavusoglu in januari 2015
NOS Nieuws

Koenders: snel in gesprek met Turken

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil dat de EU snel om de tafel gaat zitten met de nieuwe Turkse regering om te praten over de aanpak van de vluchtelingenstromen. Veel vluchtelingen komen vanuit Syrië, Afghanistan en Irak via Turkije naar Europa.

"Een goede partner is nodig", zegt Koenders in reactie op de uitslag van de Turkse verkiezingen. Die werden gewonnen door de AK-partij van president Erdogan. "Je ziet dat er enorme spanningen zijn in Turkije en dat mensen mede daarom steun hebben gegeven aan Erdogan."

Realpolitik

Koenders wil dat er opvangplekken komen in Turkije, zodat de vluchtelingen niet de Middellandse Zee proberen over te steken, met alle gevolgen van dien. Hij gaat er wel van uit dat dat niet makkelijk geregeld is. "De Turken zullen ongetwijfeld een goede prijs vragen. Er moet goed onderhandeld worden."

"We leven echt in een tijd van Realpolitik, zoals dat heet", zegt Koenders. "We zullen ongetwijfeld moeten kijken hoe we met de nieuwe regering om zullen gaan. Maar het is ongelofelijk belangrijk voor Nederland en Europa om die vluchtelingenproblematiek aan te pakken."

Mensenrechten

Koenders is niet van plan om eventuele onderdrukking van mensenrechten door Turkije op de koop toe te nemen. "Ik denk dat als je dat accepteert, je de identiteit van je eigen land aantast. Het kan daarnaast leiden tot grote problemen daar en misschien wel andere vluchtelingenstromen. Dus je kunt nooit allerlei principes omver gooien in je eigen belang."

De minister voegt eraan toe dat er wel degelijk een belang is in Turkije. "Dus we zullen wel gaan onderhandelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl