President Erdogan tijdens een bijeenkomst van zijn AK-partij
NOS Nieuws

Erdogan: verkiezingsuitslag boodschap aan PKK

De Turkse president Erdogan heeft in een verklaring laten weten dat de overwinning van zijn AK-partij een duidelijk signaal is aan de PKK. De kiezers hebben met de uitslag laten weten dat geweld, bedreigingen en bloedvergieten strijdig zijn met de principes van een democratische rechtsstaat, schrijft de president.

Door massaal op zijn partij te stemmen, heeft Turkije gekozen voor veiligheid en stabiliteit, aldus Erdogan. Sinds het einde van het staakt-het-vuren met de Koerden, in juli dit jaar, is het Turkse leger in het zuidoosten van het land in een verbeten strijd verwikkeld.

Erdogan na de overwinning van zijn AK-partij

Premier Davutoglu heeft na de verkiezingsuitslag gepleit voor een herziening van de grondwet. Tijdens een toespraak voor duizenden aanhangers van de AK-partij riep hij andere partijen op daaraan mee te werken. Een wijziging van de grondwet kan de AK-partij niet alleen afdwingen; daarvoor is een tweederde meerderheid nodig in het parlement.

Davutoglu sloeg een verzoenende toon aan in zijn toespraak. Hij riep de menigte op om hun landgenoten, ook die met een andere politieke overtuiging, te omhelzen. "Vandaag is niet alleen een dag van overwinning, maar ook van nederigheid."

Minder verzoenend was zijn toon over het conflict met Koerdische rebellen. Hij benadrukte nog eens dat Turkije de strijd zal blijven voortzetten. "We blijven vastberaden in ons streven naar een oplossing en het bestrijden van terrorisme."

Respect voor de wet

Kemal Kilicdaroglu, leider van de seculiere CHP, de grootste oppositiepartij, roept Erdogan op zich aan de wet te houden. "Ook de partij die de macht heeft, moet de wet respecteren", benadrukt Kilicdaroglu. De oppositie vreest dat Erdogan door een grondwetswijziging meer macht naar zich toe zal trekken.

De CHP boekte ook winst bij de verkiezingen, maar lang niet zo spectaculair als de AK-partij. Volgens Kilicdaroglu had de uitslag er heel anders uitgezien, als het geweld in Turkije in de afgelopen maanden niet zo was opgelaaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl