NOS Nieuws

Acteur en senator Fred Thompson overleden

Fred Thompson overleden

In de Verenigde Staten is acteur en oud-senator Fred Thompson op 73-jarige leeftijd overleden. Hij speelde onder meer in de tv-serie Law & Order en in films als Cape Fear, The Hunt for Red October en Die Hard 2. Ook speelde hij een rol in de Watergate-affaire.

Thompson was van oorsprong advocaat. In die hoedanigheid was hij in de jaren zeventig betrokken bij het onderzoek naar de inbraak in het Democratische hoofdkwartier in het Watergate-gebouw. Thompson stelde in 1973 een vraag aan een vertrouweling van president Richard Nixon, die leidde tot de onthulling dat er gesprekken werden opgenomen in het Witte Huis. De geluidsopnamen speelden een sleutelrol in het verdere verloop van de Watergate-affaire.

Speelde zichzelf

Thompson werkte na de val van Nixon verder als advocaat. In 1985 speelde hij zichzelf in de film Marie over een zaak waarin hij als raadsman was opgetreden. Het was het begin van zijn carrière als acteur.

In 1990 speelde hij rollen in drie kaskrakers: Days of Thunder, Die Hard 2 en The Hunt for Red October. Daarna ging hij de politiek in. Hij werd in 1994 als Republikeinse kandidaat in de Senaat gekozen. In 2002 besloot hij om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

Presidentskandidaat

Hij keerde terug naar zijn carrière als acteur en nam de rol van openbaar aanklager Arthur Branch in de populaire tv-serie Law & Order op zich. In 2007 werd hij weer politiek actief en deed hij een gooi naar de nominatie voor de Republikeinse presidentskandidaat. Hij kon geen vuist maken en trok zich terug.

Zijn familie heeft in een verklaring laten weten dat Thompson in Nashville is overleden aan de gevolgen van lymfklierkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl