Studio Voetbal 1 november 2015
NOS Voetbal

'Van Persie is een belangrijke kandidaat om af te vallen'

Met de persconferentie van bondscoach Danny Blind indachtig - maandag vanaf 14.00 uur live te zien op NOS.nl - bogen de analisten in Studio Voetbal zich onder meer over de vraag of er nog een toekomst is voor Robin van Persie bij het Nederlands elftal?

Staat de naam van de 32-jarige topscorer aller tijden van Oranje op de voorlopige lijst van de bondscoach voor de komende interlands met Wales en Duitsland? "Hij is een van de belangrijkste kandidaten om af te vallen", aldus Sjoerd Mossou. "Dat zou wel zuur zijn, want technisch is hij nog steeds een van de besten. Maar ik houd er wel rekening mee."

'Hij is geen goede bankzitter'

Pierre van Hooijdonk zou Van Persie niet meer selecteren. "Nu niet meer. Hij is geen goede bankzitter. Ik denk dat de ogen van Blind gericht zijn op de toekomst. Hij moet in de komende serie oefenduels andere spelers een kans geven en zijn eigen koers gaan varen."

Zelf gaf Van Persie vorige maand nog aan dat hij gewoon beschikbaar blijft en er niet van uit gaat dat zijn interlandcarrière voorbij is.

Jan Mulder vraagt zich af of Memphis Depay voorkomt in de plannen van Blind. "Hij is nu geblesseerd, dus dat probleem is opgelost", aldus Mossou. "Maar hij had anders ook een goede kans gehad om af te vallen."

Oranje niet, Barcelona wel?

Voor Van Persie wacht mogelijk geen toekomst bij Oranje meer, maar wel bij FC Barcelona. "Het lijkt serieus", aldus Spanje-correspondent Edwin Winkels. "Er is contact geweest, maar er worden meer spelers genoemd, El Ghazi en Kuijt ook. Ze zijn wel naar een type Van Persie op zoek. Een speler die bereid is de vaste reserve te zijn achter Neymar, Lionel Messi en Luis Suárez."

Mossou weet niet of Fenerbahçe Van Persie wel van de hand wil doen. "Hij is een prestige-aankoop. De enige optie die ik zie is dat hij zelf een breuk forceert. Dan neemt hij een risico, want Barcelona moet dan wel echt concreet zijn."

De enige optie die ik zie is dat Van Persie zelf een breuk forceert. Dan neemt hij een risico, want Barcelona moet dan wel echt concreet zijn

Sjoerd Mossou

Voor Dirk Kuijt kwam het afscheid van Oranje al vorig jaar onder Guus Hiddink en afgelopen zomer liet hij Fenerbahçe achter zich. Dit seizoen is hij de aanvoerder van Feyenoord en leidde hij de Rotterdammers met zijn passie en bevlogenheid naar een 1-0 overwinning op Ajax in de beker. De Rotterdammers gingen, geïnspireerd door Kuijt, in dat duel tot het spreekwoordelijke randje.

Publiek mee krijgen

"Op het randje spelen wordt bepaald door de arbiter en daar mag je gebruik van maken", aldus Winkels. "Er zijn weinig ploegen die puur met schoonheid kunnen winnen." Mossou: "Kuijt voelt aan dat je het publiek mee moet krijgen in zo'n duel."

Zondag tegen ADO Den Haag (1-0 verlies) was daarentegen een heel ander Feyenoord te zien. "Een zwaar verdiende zege voor ADO", aldus Jan Mulder. "Dit dacht ik woensdag al na die hysterische stemming."

'Weinig teams winnen alleen met schoonheid'

In Engeland is alle aandacht gericht op Chelsea-coach José Mourinho. Diens positie staat onder druk na de thuisnederlaag tegen Liverpool. Voor Mulder is het eens te meer een bewijs dat "de spelers duizend keer belangrijker zijn dan de coach."

Hiddink naar Chelsea een erekwestie

Guus Hiddink word genoemd als mogelijke opvolger van Mourinho. "Dat zou een stunt zijn, maar ook gek", aldus Mossou. "Hij is niet meer de scherpe en frisse coach van vijf of tien jaar geleden."

Winkels sluit een terugkeer van Hiddink in de top niet uit. "Voetbal is een verslaving." Volgens Mossou heeft de voorganger van Blind, na zijn deceptie met Oranje, nog een ander motief: "Een erekwestie."

'Hiddink naar Chelsea stunt, maar gek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl