Duizenden mensen bezochten dit weekend het kasteel
NOS Nieuws

Grote belangstelling voor kasteel Almere

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

Het nooit afgebouwde kasteel van Almere, bij bewoners beter bekend als 'de ruïne', trok dit weekend bijna 15.000 belangstellenden.

Afgelopen week werd bekend dat het gebouw door de initiatiefnemers van het themapark WitchWorld is gekocht. Zij hebben voor het eerst de hekken rond het kasteel in aanbouw open gezet voor het publiek.

Duizenden inwoners van Almere hadden er een wachttijd van soms meer dan anderhalf uur voor over om een blik naar binnen te werpen. "Ik kijk al jaren tegen dit krot aan, dus ik wil wel even binnen kijken", zei een van de belangstellenden in de rij.

  • Rienk Kamer / NOS
    Een heks van WitchWorld bij het kasteel
  • Rienk Kamer / NOS
    De heks vermaakt de honderden wachtenden in de rij
  • Rienk Kamer / NOS
    Mensen mochten in kleine groepjes naar binnen en moesten een bouwhelm op
  • Rienk Kamer / NOS
    De nieuwe eigenaar wil van het kasteel een themapark maken

Al 13 jaar staat het kasteel er troosteloos bij, goed zichtbaar vanaf de snelweg A6. Door financiële problemen werd na twee jaar de bouw in 2002 stilgelegd. Het is niet afgemaakt en het staat leeg.

Er komt hier een themapark van 65 hectare, waar een legende een grote rol gaat spelen.

Ton Theunis, WitchWorld

Maar dat moet binnenkort veranderen, met dank aan Almeerder Ton Theunis. Hij spreekt de hele dag bezoekers aan en legt uit wat hij met het kasteel wil.

"Die puist, daar moet wat aan gedaan worden en dat gaan wij doen. Er komt hier een themapark van 65 hectare, waar een legende een grote rol gaat spelen. U kent die legende nog niet, want ik hem ‘m verzonnen."

Hij wijst de wachtenden op de grootste van de vier torens. "Dat is een verdedigingstoren met kleine raampjes. Dat betekent dus dat het er erg donker is, maar het is er ook groot. Daar kunnen we drie attracties in kwijt. Meer verklap ik nog niet."

Economische impuls

Het is nog wel de vraag of de plannen echt kunnen doorgaan. Want het contract dat Teunis afgelopen dinsdag tekende, is een voorlopig koopcontract. De financiering, ongeveer 90 miljoen euro, is nog niet rond. Ook moet er bijvoorbeeld nog een bodemonderzoek plaatsvinden.

Toch is Teunis ervan overtuigd dat zijn themapark over vier jaar opengaat. "Het gaat Almere 450 directe en 1200 indirecte banen opleveren. En het is een economische impuls voor de regio van ongeveer 63 miljoen euro. Ik ben optimistisch, anders moet je er niet aan beginnen."

Heksen

Ook de bezoekers verwachten er veel van. "Ik weet zeker dat er veel mensen zullen komen. En dat is goed voor Almere. Er wordt wel eens gezegd dat het een spookstad is, maar zo zie ik dat niet."

Geen spookstad dus, maar over een paar jaar misschien wel een stad met heksen en trollen, dankzij WitchWorld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl