Nieuw: de vega-biefstuk van bonen, nog wel zonder smaak
Een biefstuk gemaakt van peulvruchten die qua structuur niet van een echte biefstuk te onderscheiden is. Deze 'T-boon' is ontwikkeld door onderzoeker Atze Jan van der Goot van Wageningen University.
Met zijn studiegroep is Van der Goot al enige tijd bezig met een groot onderzoek naar duurzame vleesvervangers die gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten. Vandaag presenteerde hij het 'vleesgeworden' eindproduct.
De belangrijkste vooruitgang die de groep boekte is dat zij een techniek, de Shear Cell Technology, ontwikkelde waarmee de structuur van echt vlees kan worden nagebootst. Met een speciaal apparaat kan plantaardig materiaal een vleesstructuur worden gegeven zonder dat daarvoor dierlijke ingrediënten als ei of wei nodig zijn.
Deurmat
Bijzonder is ook dat het apparaat dat met hulp van de TU Delft werd ontwikkeld, lappen vegetarisch vlees kan maken van enkele kilo's groot. Van der Goot kon zo vandaag een vegetarische biefstuk presenteren ter grootte van een deurmat. Bij de technieken die er al waren, is zo'n grote productie niet mogelijk.
De technologie is bovendien 90 procent energiezuiniger dan de huidige productiemethoden van vleesvervangers.
Erg smaakvol is de vega-biefstuk niet. Dat was voor dit moment ook nog niet de bedoeling omdat de focus niet op de smaak maar op de structuur lag. De onderzoekers zeggen dat het nog twee jaar duurt om het product verder te ontwikkelen.
Waarschuwing
De timing van de presentatie van de vega-biefstuk had ook niet beter kunnen zijn, na een week waarin de Wereldvoedselorganisatie waarschuwde voor de consumptie van (bewerkt) rood vlees.
Foodwatcher Anneke Ammerlaan is in ieder geval enthousiast over het product. "Het smaakt nog naar niets. Maar de textuur is inderdaad net als die van vlees. Dit heeft wel degelijk toekomst, omdat heel veel mensen op zoek zijn naar zo'n vleesloos alternatief."