Politiemensen op straat in de Maldiven
NOS Nieuws

FBI: explosie Maldiven geen bomaanslag

Er is geen bewijs dat de explosie aan boord van de boot van de president van de Maldiven een bomaanslag was. De FBI zegt dat er geen enkel spoor van een bom is aangetroffen.

De conclusie van het Amerikaanse onderzoeksbureau is opmerkelijk, omdat de regering van de Maldiven wel uitgaat van een aanslag. Vorige week werd de vice-president opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij een moordcomplot.

Hulp bij onderzoek

Eind september explodeerde de boot van president Gayoom toen hij wilde aanmeren bij een steiger. Hijzelf bleef ongedeerd, maar zijn vrouw en twee anderen raakten gewond.

Volgens de regering werd de explosie veroorzaakt door een bom die Gayoom had moeten uitschakelen. Hij raakte niet gewond omdat hij niet op zijn gebruikelijke stoel zat.

De Maldiven riepen voor het onderzoek de hulp in van politiediensten uit Sri Lanka, Australië, Saudi-Arabië, India en de VS. In een rapport concludeert de FBI nu dat 'bomonderdelen' afkomstig waren van de boot zelf. Ook chemisch onderzoek wees niet op de aanwezigheid van explosieven.

Dictator

Gayoom, halfbroer van de oud-dictator van het land, is een omstreden figuur. Twee jaar geleden won hij de verkiezingen na een jarenlange periode van onrust. Dit jaar werd zijn tegenstander bij die verkiezingen gevangengezet wegens machtsmisbruik.

De vice-president heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl