NOS Voetbal

Pereiro wil zijn helden Recoba en Suárez achterna

  • Pro Shots
    Gaston Pereiro
  • Pro Shots
    Gaston Pereiro heeft het gezicht van zijn idool Álvaro Recoba op zijn rechterarm getatoeëerd.

Vijftien jaar geleden had Uruguay Álvaro Recoba. Tegenwoordig is Luis Suárez de blikvanger. De komende jaren hoopt Gastón Pereiro ook zo'n status te verdienen.

Bijna zeven miljoen euro betaalde PSV deze zomer aan Nacional voor de 20-jarige aanvallende middenvelder. Zijn start was voorzichtig, trainer Phillip Cocu wilde niets forceren. Inmiddels heeft Nederland al uitgebreid kennis mogen maken met de multifunctionele Pereiro.

Luis Suárez moedigt me aan en zegt dat ik zo door moet gaan.

Gastón Pereiro

Eén goal per 73 minuten

In het duel met Ajax (1-2) was de Uruguayaan goud waard met twee doelpunten. In Enschede tegen FC Twente had hij als invaller tien minuten nodig om het duel te beslissen (1-3). En het hoogtepunt in het verder toch povere bekerduel met de amateurs van SC Genemuiden (6-0) was de hattrick van, inderdaad, Pereiro. Zijn gemiddelde is niet onaardig voor een nieuwkomer: één goal per 73 minuten.

"Ja, ik mocht spelen en gelukkig heb ik laatst drie keer gescoord", vertelt de op stoom geraakte Uruguayaan bescheiden. Opvallend vaak gebruikt Pereiro het woord 'mogen'. Pereiro eist geen speeltijd en is blij met de minuten die hem worden gegund. "En het belangrijkste is dat de ploeg goed speelt."

Gaston Pereiro speelde eerder dit seizoen met een masker vanwege een gebroken neus

Gezicht van Recoba

Met het gezicht van zijn idool Recoba op zijn rechterarm getatoeëerd verhuisde Pereiro afgelopen zomer naar Eindhoven. Weg van zijn vertrouwde omgeving. Op voetbalavontuur. Voor de allereerste keer. "Het is een hele overgang voor mij", bekent hij. "Natuurlijk mis ik Uruguay. En het is even wennen hier, maar ik heb veel contact met mijn familie en vrienden, zodat ik ze niet zo mis."

In Uruguay houden ze de verrichtingen van de ruwe diamant nauwgezet in de gaten. "Ze praten daar veel over me. Op bijvoorbeeld Twitter ontvang ik veel felicitaties." Een van zijn volgers op Twitter heet Luis Suárez. "Ja, ik heb veel contact met hem. Hij moedigt me aan en zegt dat ik zo door moet blijven gaan. Dat is heel fijn."

Dat juist Suárez de PSV-middenvelder zo in de gaten houdt, is veelzeggend. Ook hij verruilde ooit Nacional in Uruguay voor Nederland, en ging voor FC Groningen spelen. Acht jaar later speelt Suárez voor FC Barcelona. Pereiro heeft dus nog even.

PSV speelt zaterdagavond om 20.45 uur op De Vijverberg tegen De Graafschap. Het duel is live te volgen via NPO Radio 1, het liveblog van NOS.nl en in samenvatting op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl