Een foto van Shaker Aamer in Guantánamo Bay in september
NOS Nieuws

Laatste Britse Guantánamo-gevangene terug in Londen

De laatste Brit die gevangen zat in Guantánamo Bay is terug in Engeland. Shaker Aamer (48) zat dertien jaar vast in het gevangenenkamp op Cuba, maar is nooit vervolgd. De Britse regering heeft laten weten dat hij niet opnieuw zal worden vastgezet.

Aamer, die ook de Saudische nationaliteit heeft, kwam vanmiddag aan in Londen. Hij werd in 2001 opgepakt in Afghanistan en zat sinds 2002 in de Amerikaanse gevangenis. Aamer werd ervan verdacht dat hij een eenheid van de Taliban leidde en Osama bin Laden had ontmoet. Hij heeft dat zelf altijd ontkend.

Bij de aankomst van de Brit was een ambulance aanwezig omdat er zorgen waren over zijn gezondheid. Een familielid zei tegen The Guardian dat Aamer zijn eerste nacht in Groot-Brittannië waarschijnlijk in het ziekenhuis zal doorbrengen. De gevangene is volgens zijn advocaten mishandeld in Guantánamo Bay. Hij ging uit protest tegen zijn gevangenschap meerdere keren in hongerstaking.

Terugkeer

In september werd bekend dat de Guantánamo-gevangene zou worden vrijgelaten. Aamer heeft een Britse vrouw en vier kinderen. Hij gaat waarschijnlijk bij zijn familie in Londen wonen. De Brit krijgt naar verwachting een schadevergoeding van 1 miljoen pond.

Een woordvoerder van de Britse premier Cameron heette Aamer welkom. Hij zei dat er een aantal veiligheidsmaatregelen zijn getroffen rond zijn terugkeer. Wat die maatregelen precies zijn, werd niet bekendgemaakt.

In Guantánamo Bay zaten de afgelopen jaren negen Britten gevangen. Vijf van hen werden al in 2004 vrijgelaten. Ook de overige Britse gevangenen keerden de afgelopen jaren terug naar Groot-Brittannië. Zij hebben allemaal een schadevergoeding gekregen.

Vrijgelaten

President Obama kondigde bij zijn aanstelling in 2009 de sluiting van de gevangenis op Cuba aan. Er worden daar nog 112 mensen vastgehouden. De VS wil hen op korte termijn overbrengen naar gevangenissen in andere landen.

Een foto van Shaker Aamer en twee van zijn kinderen voor zijn arrestatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl