Dekker gaat experimenteren met minder regels
NOS Nieuws

Experiment met minder regels voor scholen begint 1 januari

Een experiment om excellente scholen aan minder regels te binden gaat 1 januari van start. Staatssecretaris Dekker wil dat excellente basis- en middelbare scholen de komende jaren van bijna alle regels kunnen afwijken.

Ze mogen dat doen als ze vinden dat een andere aanpak goed is voor de kwaliteit. Het experiment was al eerder aangekondigd en Dekker heeft nu de details uitgewerkt.

Twee keer excellent

De scholen mogen bijvoorbeeld afwijken van het voorgeschreven aantal lesuren en ze mogen ook verplichte vakken inruilen voor lessen die ze zelf kiezen. Volgens het kabinet kan het afwijken van regels scholen helpen om 'maatwerk' te bieden. "Regels kunnen innovatie in de weg staan."

De proef begint met scholen die twee keer het predicaat excellent hebben gekregen. Volgens Dekker hebben die bewezen dat ze kwalitatief goed onderwijs bieden. Bij die scholen bestaat het vertrouwen dat ze regels los kunnen laten. Tot nu toe hebben zich 44 scholen aangemeld.

Volledig diploma

Ook in het nieuwe systeem moeten de deelnemende scholen wel aan bepaalde eisen blijven voldoen. Zo moeten scholen in het voortgezet onderwijs hun leerlingen een volledig diploma laten halen, zodat er geen problemen ontstaan met de vervolgopleiding.

Ook moet de medezeggenschapsraad akkoord gaan met deelname aan het experiment.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl