De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, de VS, Saudi-Arabie en Turkije tijdens een eerdere ontmoeting gisteren
NOS Nieuws

Syrië-overleg in Wenen is 'vooral snuffelen'

In Wenen is vandaag topoverleg over de oorlog in Syrië. Onder de landen die meedoen aan het beraad zijn Rusland, de VS, Iran en Saudi-Arabië. De Syrische regering en de rebellengroepen zijn niet in Wenen.

"Het is vooral snuffelen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn, "veel resultaat wordt er niet verwacht."

Tijdens het overleg wordt er volgens hem vooral gekeken naar de gemeenschappelijke belangen. Vooral voor Iran en Saudi-Arabië is dat belangrijk. "Die gaan rond de tafel zitten en elkaar vooral bekijken. Waar ligt de ruimte en wat kan er gedaan worden rond de positie van president Assad", zegt Van Hoorn in het NOS Radio 1 journaal.

Tegenstrijdige belangen

Beide landen hebben naast verschillende standpunten in het Syrië-conflict, ook een verschil van inzicht over de burgeroorlog in Jemen. Saudi-Arabië beschuldigt Iran ervan dat het de rebellen in Jemen steunt, terwijl het Arabische land hen juist volop bestrijden.

De verschillende belangen die de landen hebben, maken het overleg vandaag extra lastig. "Rusland en Iran willen dat er iets van de regering van Syrië overblijft. En dan het liefst met president Assad aan het hoofd, die hun belangen behartigt, maar de VS en Saudi-Arabië willen juist het tegenovergestelde."

Iran

Het is voor het eerst dat Iran betrokken wordt in een overleg over Syrië. "De landen die hebben geprobeerd het conflict zonder Iran op te lossen, zijn tot de conclusie gekomen dat zonder dat land geen oplossing kan worden gevonden", zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken bij aankomst donderdag in Wenen.

Iran ziet het als een overwinning dat het mee mag praten vandaag, zegt NOS-correspondent Thomas Erdbrink. "Iran heeft altijd gezegd dat Assad aan de macht moet blijven. Daar waren de VS en Saudi-Arabië altijd op tegen." Nu die twee landen hebben gezegd dat Assad niet per se meteen moet vertrekken, maar dat dat ook later kan, ziet Iran dat als een overwinning.

Volgens Sander van Hoorn is het belangrijk dat Iran meepraat. "Nu zitten alle belangrijke landen aan tafel en kunnen er zaken gedaan worden."

Oppositie

Belangrijke afwezigen vandaag zijn de strijdende partijen in Syrië zelf. Volgens Van Hoorn is dat ook niet nodig. "Het klinkt vreemd, maar vergelijk het met een ruzie tussen twee kinderen in een klas. Om de ruzie op te lossen gaan de ouders, leraren en conciërges met elkaar in gesprek, maar zonder de kinderen erbij te betrekken."

Dat is volgens Van Hoorn niet vreemd. "Want zodra de omliggende partijen het over een oplossing eens zijn, kunnen ze de kinderen gaan vertellen wat er moet gebeuren."

Daarnaast is het ook onduidelijk wie de strijdende partijen in Syrië zijn. "Wie zijn die andere partijen? Niet IS en al-Qaida, want daar kan je niet mee praten en van de andere oppositiegroepen is niet duidelijk wie zij vertegenwoordigen."

Vluchtelingestroom

Het overleg van vandaag is "het begin van het begin" zegt Van Hoorn. Hij denkt dat de gesprekken geen tot weinig invloed hebben op de vluchtelingenstroom vanuit Syrië. "Als je al 4,5 jaar in een tent zit en plannen hebt om naar Europa te gaan, denk ik niet dat dit overleg die plannen beïnvloedt. Mensen zullen kijken, de kranten lezen, maar ze zullen voorlopig hun eigen plan trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl