Weinig Palestijnen geloven nog in aanpak Abbas
De Palestijnse president Abbas is onder zijn bevolking steeds minder populair. Hij werd al lange tijd bekritiseerd en nu brokkelt zijn gezag in snel tempo verder af.
Abbas, vandaag op bezoek in Nederland, werd in 2005 tot president gekozen. Sindsdien zijn er geen verkiezingen meer geweest. Er is ook geen parlement dat hem en zijn regering controleert.
Ondertussen duldt hij geen kritiek. De pers kan niet vrijuit over hem schrijven en Palestijnen die hem op Facebook bekritiseren, krijgen een bevel om bij de politie langs te komen. Veel jongeren spreken inmiddels dan ook over een "dictatuur".
Steekpartijen
Daarbij heeft zijn jarenlange politiek van onderhandelen met Israël geen resultaat gehad. Steeds minder Palestijnen geloven nog in de aanpak van Abbas. Terwijl hij onderhandelt, breidt Israël de nederzettingen uit. Het falen van zijn politiek is een van de oorzaken voor de huidige uitbarsting van geweld.
Abbas valt in de geweldsgolf van de laatste weken op door afwezigheid. Dat komt doordat hij in een lastige tweespalt zit. Als hij de dodelijke steekpartijen door Palestijnen veroordeelt, zoals Israël wil, verliest hij nog sneller gezag. Dergelijke aanvallen worden door veel Palestijnen gezien als rechtmatig verzet tegen de bezetting.
Andersom: als hij het 'verzet' steunt, kan hem dat zijn eigen kop kosten. Opponenten als Hamas proberen de huidige opstand, die vooralsnog ongeorganiseerd en spontaan is, te kapen. Ze zijn erop uit het gezag van Abbas op de Westelijke Jordaanoever te ondermijnen.
Abbas wordt door Europa en de Verenigde Staten nog steeds gezien als degene met wie Israël zou moeten onderhandelen. Want wie weet of zijn opvolger (Abbas is inmiddels 80) net zo gematigd is als hij. Maar het thuisfront heeft het geloof in hem verloren.