Amsterdamse grachtengordel
NOS Nieuws

Amsterdam in top wereldwijde huizenbubbels

Amsterdam staat zesde in een wereldwijde ranglijst van steden met een overspannen huizenmarkt. Londen staat boven aan de lijst van de bank UBS (.pdf), Hongkong is nummer 2.

Die twee steden vallen in de categorie 'bubbel-risico', met een grote kans op een daling van de huizenprijzen. Amsterdam staat in de categorie net daaronder, 'overgewaardeerd', met nog steeds een behoorlijke kans op een prijscorrectie in de komende jaren.

De onderzoekers schrijven onder meer dat de prijsstijgingen in Amsterdam groter zijn dan in de rest van Nederland. En dat de prijzen sinds het begin van het herstel van de huizenmarkt al met 11 procent omhoog zijn gegaan, terwijl de inkomens niet meestegen.

'Geen correctie'

De Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn betwijfelt de conclusies van UBS. "Het zou mij zeer verbazen als er de komende jaren een correctie komt in Amsterdam."

"Historisch gezien zijn de huizen in Amsterdam niet duur, na de daling van de prijzen tijdens de crisis. En er zijn in Nederland ook woningtekorten en Amsterdam en de Randstad zijn zeer in trek. Ik voorzie geen sterke daling."

Top 10 overspannen huizenmarkten

1Londen
2Hongkong
3Sydney
4Vancouver
5San Francisco
6Amsterdam 
7Genève
8Parijs
9Zurich
10Frankfurt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl