Kaapse gier
NOS Nieuws

'Als de Afrikaanse gier uitsterft is dat gevaarlijk voor de mens'

Een van Afrika's meest iconische en spectaculaire vogels dreigt te verdwijnen. Van de elf verschillende giersoorten die Afrika telt, worden er zes ernstig in hun voortbestaan bedreigd. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde soorten, die door natuurorganisaties en wetenschappers uit de hele wereld wordt samengesteld.

  • IUCN
    Oorgieren
  • IUCN
    Witkopgier
  • IUCN
    Lammergier

Volgens de onderzoekers is de mens verantwoordelijk voor de neergang van de gierenstand. Er wordt op gejaagd door stropers die bang zijn dat de gieren op het gedode wild afkomen en zo de plaatselijke autoriteiten attenderen op hun stroperij.

Ook worden de vogels gelokt met vergiftigd lokaas en verwerkt in traditionele medicijnen. De mensen die dat soort medicijnen kopen, zijn zich er vaak niet van bewust dat er resten vergiftigd vlees in kunnen zitten.

Mensen hebben gieren nodig

De directeur van het Afrika-programma van Birdlife International, Julius Arinaitwe, waarschuwt dat de snelle afname van het aantal gieren ook een gevaar vormt voor de mens. "Gieren ruimen rottende karkassen op en kunnen zo de verspreiding van ziekten tegengaan".

Op de nieuwe wereldwijde Rode Lijst van 2015 staan nog veertig andere vogelsoorten die nu 'hoger' scoren op het risico om uit te sterven. Het gaat om waadvogels en andere bijzondere soorten zoals de helmneushoornvogel, de zwaluwpapegaai, de papegaaiduiker en de zomertortel.

  • IUCN - Muhammad Alzahri
    Helmneushoornvogel
  • IUCN - Peregrine Rowse
    Zwaluwpapegaai

De lijst biedt gelukkig ook goed nieuws: 23 vogelsoorten zijn gezakt, en dat is in dit geval dus juist positief. Voor sommige soorten geldt alleen dat de onderzoekers beter begrijpen hoe de vogelstand er precies voor staat. Maar voor een paar andere, zoals de seychellenrietzanger en de chathamstormvogel, geldt dat ze zich dankzij natuurbeheer goed hebben hersteld.

  • AFP
    Een gewonde kaapse gier wordt behandeld in het VulPro Vulture Rehabilitation Centre in Zuid-Afrika
  • IUCN - David Boyle
    Chathamstormvogel
  • IUCN - Martijn Hammers
    Seychellenrietzanger

Ook voor de gier is er wel een lichtpuntje. Arinaitwe gelooft dat het nog niet te laat is. "Er is nog net genoeg tijd voor natuurbeschermers om er, samen met overheden, natuurorganisaties en de lokale bevolking, voor te zorgen dat deze schitterende aaseters een toekomst hebben."

In Nederland komen geen gieren voor. Wel brengen ze als 'dwaalgasten' ons land af en toe een bezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl