Rechters aan het werk
NOS Nieuws

Rekenkamer kritisch over Justitiebegroting

De Algemene Rekenkamer is zeer kritisch over de begroting van Veiligheid en Justitie voor volgend jaar. In een brief aan de Tweede Kamer spreekt de Rekenkamer over "kwetsbare verhoudingen tussen ambities, middelen en tijd".

Eerder zetten Tweede en Eerste Kamer ook al vraagtekens bij de voorstellen van het kabinet en de senaat dreigt de begroting te verwerpen, als er niet snel geld bij komt.

Middelen en tijd

De Rekenkamer benadrukt dat er grote veranderingen gaande zijn bij het Openbaar Ministerie, de rechtspraak, de politie, het vreemdelingenbeleid en het gevangeniswezen. Het college vraagt zich af of voor de ambities van het kabinet wel voldoende middelen en tijd beschikbaar zijn.

De Rekenkamer heeft al eerder aandacht gevraagd voor de factor tijd bij de uitvoering van beleid. De politiek zou te weinig belangstelling voor uitvoering hebben. "Dit raakt ook de ambities van het ministerie van Veiligheid en Justitie", staat in de brief aan de Kamer.

Analyse

Het kabinet heeft een analyse toegezegd van de problemen rond de begroting van Veiligheid en Justitie. In een reactie op de kritiek van de Algemene Rekenkamer herhaalt het dat die analyse nog komt voor de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer. Die is eind volgende maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl