De eerste atoomproef op Bikini
NOS Nieuws

Klimaatverandering verdrijft atoombomvluchtelingen

De voormalige bewoners van het Bikini-atol in de Stille Oceaan willen opnieuw verhuizen. Vorige eeuw moesten ze hun eilandengroep verlaten vanwege Amerikaanse atoomexperimenten, nu is het de klimaatverandering die hen bedreigt.

Tussen 1946 en 1958 werden er op het atol 23 proeven met atoombommen gedaan, om het effect van het nieuwe wapen te testen. De omgeving raakte daardoor zwaar radioactief vervuild en alle bewoners van de eilandengroep moesten verhuizen.

Veel Bikini-eilanders kwamen uiteindelijk terecht op het eiland Kili, dat eveneens onderdeel uitmaakt van de Marshalleilanden. Tegenwoordig zijn er zo'n 5300 afstammelingen van de 167 mensen die werden geëvacueerd.

De verhuizing vergde wel veel aanpassingen, omdat door het ontbreken van een lagune de traditionele manier van vissen onmogelijk werd. De bevolking werd bovendien afhankelijk van de aanvoer van levensmiddelen via zee en lucht, omdat er op Kili maar weinig plek was voor landbouw.

Overstroomd

De laatste jaren begon het leven op Kili steeds moeilijker te worden. Door klimaatverandering lopen grote delen van het eiland keer op keer onder water. Gewassen gaan daardoor verloren en het grondwater wordt ondrinkbaar door het zoute water.

Daarnaast is bevoorrading moeilijk, doordat de landingsbaan van het eiland dan blank staat en bevoorrading met schepen moeilijk is door de onstuimige zee.

Fonds

De bewoners hebben nu het Amerikaanse Congres gevraagd geld vrij te maken voor een nieuwe verhuizing. Er is al een fonds van zo'n 70 miljoen dollar dat verhuizingen op de Marshalleilanden mogelijk maakt, maar de Bikini-eilanders willen naar het vasteland van de VS. Daarvoor moeten de regels van het fonds worden aangepast.

De Amerikaanse regering steunt het initiatief. "Dit is een logische stap voor de VS gezien de verslechterende omstandigheden op Kili", aldus de staatssecretaris Eilandzaken. "Zo kunnen we de mensen van Bikini een beter leven geven én plannen laten maken voor de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl