Het boorplatform Polar Pioneer en een bevoorradingsschip van Shell voor de kust van Alaska.
NOS Nieuws

Lage olieprijs doet de oliesector veel pijn

De langdurige lage olieprijs doet pijn in de olie- en gassector. Grote energiebedrijven verdienen stukken minder dan ruim een jaar geleden. Daardoor hebben ze minder geld voor investeringen en moeten grote projecten worden gestaakt.

Zo trok Shell zich onlangs terug uit de boringen bij Alaska en uit het teerzandproject in Canada. De miljardeninvesteringen worden als verloren beschouwd en daardoor leed Shell afgelopen kwartaal 7,4 miljard dollar verlies, werd vandaag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Waarschuwing

In een telefonische toelichting op die cijfers zei financieel directeur Simon Henry dat Shell heel nauwkeurig kijkt waar het nog meer in de kosten kan snijden. Elk project en elke baan wordt daarbij tegen het licht gehouden.

Afgelopen zomer zei de energiereus al 6500 banen te gaan schrappen. Vandaag zei Henry dat er wellicht duizend man extra uit moeten.

Verder waarschuwde hij voor de gevolgen van het stopzetten van te veel projecten. Andere bedrijven snijden ook in hun investeringen. Daardoor kan op den duur mogelijk een tekort aan olie ontstaan.

Lage olieprijs

Het zijn niet alleen de grote oliebedrijven die last hebben van de lage prijs voor olie. Ook de bedrijven die afhankelijk zijn van de investeringen voelen het in de portemonnee.

De verwachting in de sector is dat de olieprijs voorlopig nog niet terugkomt op het oude niveau.

Overigens betekent de lage olieprijs niet dat er helemaal niet meer wordt geïnvesteerd. Vanochtend maakte ExxonMobil bekend voor 1 miljard euro de raffinaderij in Rotterdam uit te breiden en te moderniseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl