Een Noorse kreeft heeft opvallend oranje-roze kleur
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Levende Noorse kreeften gevonden op strand Texel

Op het strand van Texel zijn deze week twee bijzondere kreeften gevonden. Het gaat om de Noorse kreeft, een opvallend gekleurde oranje-roze soort die in de Noordzee leeft, maar bijna nooit levend gezien wordt op het strand, meldt RTV NH.

De twee levende kreeften werden afzonderlijk van elkaar gezien. Rose Schutter maakte een foto van het exemplaar dat zij aantrof en ging ermee naar natuurcentrum Ecomare om te vragen wat voor soort kreeft het was.

Schaar gevonden

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare bevestigde dat het een Noorse kreeft was. De kreeft miste een schaar, maar die werd vlakbij gevonden. Bij de volgende vervelling kan er een nieuwe schaar aangroeien.

Tot verbazing van Ecomare kreeg het centrum dezelfde dag nóg een foto binnen van een Noorse kreeft. Deze werd gevonden door Texelaar Martin Janssen. Deze kreeft was iets kleiner, ongeveer 12 centimeter en lag een stuk verderop.

Mysterie

Noorse kreeften kunnen tot 24 centimeter lang worden. Ze leven onder meer in de diepere delen van de Noordzee. Ze leven in grote groepen en graven uitgebreide gangenstelsels in het zand en slib op de bodem.

Hoe de twee kreeften aan land op Texel zijn gekomen is nog een raadsel. Oosterbaan vermoedt dat de kreeften op een of andere manier door een visser zijn aangevoerd.

Hoe de twee Noorse kreeften aan het Texelse strand zijn beland is nog een mysterie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl