NOS Nieuws

China maakt zich op voor nieuw vijfjarenplan

In China worden de voorstellen verwacht voor een nieuw vijfjarenplan, het eerste onder president Xi Jinping. In het plan staan onder meer economische groeiverwachtingen, hervormingen en sociale maatregelen voor de komende jaren. Er staat veel druk op het dertiende vijfjarenplan, omdat er wereldwijd zorgen zijn over de Chinese economie.

Het plan is de afgelopen dagen uitgebreid besproken in het plenum, de vergadering van het Centraal Comité van de communistische partij. De ruim 200 leden sloten zich de afgelopen vier dagen op in een zwaarbewaakt hotel in Peking.

Belangrijke vergadering

Op het plenum wordt niet alleen gesproken over het economische en sociale beleid voor de komende jaren, maar ook over politieke benoemingen.

Met bijeenkomsten van het plenum zijn in het verleden grote veranderingen ingezet.

Zo werd eind jaren 70 op het plenum besloten om stappen te zetten naar liberalisering van de tot dan toe strikt centraal geleide communistische economie. In 1989, na het neerslaan van de studentenprotesten, werden op het plenum de partijfunctionarissen weggezuiverd die te veel sympathie zouden hebben gehad voor het democratiseringsproces. Onder anderen secretaris-generaal Zhao Ziyang werd toen weggestuurd.

Volgens de officiële lezing wordt er tijdens deze vergadering vooral gesproken over het nieuwe vijfjarenplan. Dat klinkt als een communistisch relikwie, maar de Chinese economie wordt grotendeels nog door de Staat bestuurd. Het nieuwe plan is voor de periode 2016-2020 en zal worden omgezet in wetgeving.

Stappen

Hoewel de vergadering strikt geheim is, heeft de partij al laten doorschemeren dat de Chinese economie minder afhankelijk moet worden van de export en meer van de eigen consumptie. Eerder deze maand zei president Xi Jinping al dat hij de positie wil verbeteren van de ruim 70 miljoen Chinezen die nu onder de armoedegrens leven.

Dit jaar wordt nog 7 procent economische groei verwacht, experts denken dat de Chinezen de komende vijf jaar inzetten op 6,5 procent groei. Ook worden meer investeringen in de bescherming van het milieu verwacht en verdere liberalisering van de markt.

Het volgende partijcongres vindt plaats in het najaar van 2017. Ook die vergadering is belangrijk, omdat daar het volgende Politbureau wordt gekozen, de groep van 25 personen die aan de top van de macht staan in China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl