NOS Nieuws

Koning sluit 'bewogen' staatsbezoek af bij Alibaba

  • ANP
    Willem-Alexander met Alibaba-oprichter Jack Ma
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en Jack Ma
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en Jack Ma
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en Jack Ma
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en Jack Ma

Koning Willem-Alexander heeft het staatsbezoek aan China afgesloten. Hij bracht vanochtend een bezoek aan de campus van internetgigant Alibaba in Hangzhou, niet ver van Shanghai. De koning kreeg er een rondleiding en had een ontmoeting met oprichter Jack Ma.

Bij Alibaba is ook een contract gesloten tussen de Chinese webwinkel en KLM. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij gaat tickets verkopen via een dochter van Alibaba, Alitrips.

De luchtvaartsector in China groeit hard en Air France-KLM is nu de eerste niet-Aziatische maatschappij met een eigen webwinkel op Alibaba. President-directeur Elbers woonde de ondertekening van het contract bij, net als staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Laatse dag staatsbezoek China

Het staatsbezoek aan China duurde vijf dagen. De koning is inmiddels op weg naar Nederland. Voor vertrek sprak hij op Twitter van een bewogen, maar succesvol bezoek.

Willem-Alexander reisde de laatste dagen alleen door China. Koningin Máxima en de drie dochters van het koningspaar kwamen eerder terug uit China: Máxima ​vanwege een nierbekkenontsteking en de dochters omdat de herfstvakantie was afgelopen.

Helaas, deze post is niet meer beschikbaar

Volgens verslaggever Koninklijk Huis Karin Alberts had de afwezigheid van Máxima tot gevolg dat Willem-Alexander meer in de aandacht kwam. "Hij kon hierdoor zelf meer schitteren."

"Een heleboel mensen die op Máxima hadden gerekend vonden het jammer, vooral de fotografen die natuurlijk graag mooie plaatjes van haar maken. Maar alle ogen waren nu wel exclusief op de koning gericht."

De koning maakte in China een ontspannen en geïnteresseerde indruk, zegt Alberts. Ook hanteerde hij volgens haar de juiste toon bij het gevoelige onderwerp van de mensenrechten, dat hij twee keer aansneed. "Hij gaf kritiek, maar heel subtiel. En er werd gewoon geapplaudisseerd na afloop."

Uitgebreide terugblik op het staatsbezoek in China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl