NOS Nieuws

Wilders: proces wordt niet eerlijk

PVV-leider Wilders denkt dat hij geen eerlijke kans krijgt om zich te verdedigen in het proces over zijn 'minder-Marokkanen-uitspraak'. In De Telegraaf zegt hij dat vrijwel al zijn verzoeken om deskundigen te horen zijn afgewezen. Dat zou ook gelden voor een onderzoek naar valse aangiften tegen hem.

"Ik merk dat justitie vervelender wordt naarmate we stijgen in de peilingen", zegt hij in een interview. "Als alle redelijke verzoeken worden afgewezen, dan willen ze me blijkbaar koste wat kost veroordelen."

Groepsbelediging

Het proces tegen Wilders dient volgend jaar. De vraag is of hij zich op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Wilders zegt in De Telegraaf dat een nationaliteit geen ras is. "Dus hoe kan ik schuldig zijn aan racisme? Ik ben ervan overtuigd dat als ik nu vraag 'Willen jullie meer of minder Syriërs?', niemand daar aanstoot aan neemt, laat staan dat er aangifte wordt gedaan."

Volgens Wilders heeft hij 39 verzoeken ingediend voor deskundigen die gehoord zouden moeten worden. Daarvan zou er geen enkele zijn toegestaan. "Eentje is aangehouden.''

De Haagse rechtbank herkent zich niet in de kritiek. "De rechtbank Den Haag staat voor onafhankelijke rechtspraak door onafhankelijke rechters. Dit biedt de garantie van een eerlijke strafzaak voor iedere verdachte en zo ook voor de heer Wilders", zegt een woordvoerder.

'Grof en denigrerend'

Wilders stond een aantal jaar geleden al voor de rechter wegens groepsbelediging, haatzaaien en discriminatie. De zaak draaide toen onder meer om uitspraken over de "fascistische" Koran en een "tsunami van islamisering". Hij zei toen ook dat hij geen eerlijk proces kreeg, dat hij op voorhand al was veroordeeld en dat het aanzien van de rechterlijke macht op het spel stond.

Hij werd destijds volledig vrijgesproken. De rechtbank stelde dat zijn uitspraken grof en denigrerend waren, maar binnen de grenzen van de wet bleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl