Zo'n 1,4 miljoen huizen staan fiscaal nog onder water.
NOS Nieuws

CBS: 84.000 minder huizen 'onder water'

Het aantal huizen dat 'onder water' staat is in 2014 met zo'n 84.000 gedaald tot bijna 1,4 miljoen begin dit jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning had begin dit jaar zo'n 32 procent een hypotheekschuld die hoger was dan de waarde van het huis. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 steeg het aantal huishoudens waarvan het huis onder water stond alleen maar. Vorig jaar keerde het tij langzaam.

Deze kentering is vooral het gevolg van de voorzichtige stijging van de huizenprijzen, zegt het statistiekbureau. Het CBS gebruikte voor deze berekening gegevens van de Belastingdienst.

Verschil met DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) meldde twee weken geleden op basis van 3 miljoen hypotheekgegevens dat er nog 960.000 huizen onder water staan en dat het aantal huizen onder water met 300.000 is gedaald. Hoe is dit grote verschil in cijfers te verklaren?

"Onze berekeningen zijn exclusief wat er is opgebouwd in spaar- en beleggingshypotheken. Daardoor kan het zijn dat het cijfer van de DNB lager uitkomt. Maar over die gegevens beschikken wij niet", zegt Peter Hein van Mulligen. "Wij baseren ons op de Belastingdienst."

Jonge huishoudens

Van alle bezitters met een eigen huis onder de 45 jaar, heeft 65 procent een huis met een onderwaarde. Vaak is die woning vlak voor de crisis gekocht en is nog niet veel van de hypotheekschuld afgelost. Bij huiseigenaren tussen 30 en 35 jaar is de waarde van de eigen woning zelfs in driekwart van de gevallen lager dan de hypotheekschuld.

Het zijn voornamelijk deze jongere huishoudens die bij (gedwongen) verkoop van de woning het risico lopen met een restschuld te blijven zitten.

Bij oudere huishoudens speelt dit nauwelijks. Begin van dit jaar had 45 procent van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld, had 51 procent overwaarde en was slechts bij 3 procent sprake van onderwaarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl